Βρίσκεται σε μία στοά της όμορφης Θεσσαλονίκης, στη Νέα Αγορά. Εκεί οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους βασιζόμενοι στη δύναμη που κρύβει το χαμόγελο, στα μάτια που «μιλούν» και στις κινήσεις που μπορούν να δείξουν όσα επιθυμούμε. Για να εργαστείς δεν χρειάζεται να έχεις προϋπηρεσία αλλά βασικές προϋποθέσεις είναι να είσαι κωφός ή βαρήκοος και φυσικά να έχεις όρεξη για δουλειά. Να θες να διδάξεις στους συνανθρώπους σου τη νοηματική γλώσσα ή έστω να τους μάθεις λίγες, βασικές λέξεις για να συνεννοηθείς μαζί τους για την παραγγελία.
Η συγκεκριμένη καφετέρια ονομάζεται Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης «Επόμενη Στάση» αλλά οι ντόπιοι όπως επίσης και άτομα από όλη την Ελλάδα που την αναζητούν για την επισκεφθούν την ξέρουν ως το καφέ που μιλούν νοηματική.
Εργάζονται σε αυτή ήδη 6 άτομα κωφά ή βαρήκοα και έχει γίνει μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας ένα από τα στέκια της Θεσσαλονίκης κυρίως για νεαρά άτομα.
Το καφέ-μπαρ όπου όλοι μιλούν τη γλώσσα της αγάπης και της αλληλοϋποστήριξης διαθέτει ροφήματα για όλα τα γούστα, κάποια πιάτα κυρίως χορτοφαγικά αλλά και ένα μικρό παραδοσιακό παντοπωλείο όπου πωλούνται τοπικά προϊόντα κυρίως μικρών παραγωγών.
Στα σχέδια της ομάδας που βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτότυπη ιδέα είναι να στηθεί και ένα παλαιοπωλείο, με ένα μικρό εργαστήριο, ώστε παλιά αντικείμενα να αποκτούν ξανά ζωή και σταλθεί σε όλους το μήνυμα «δεν πετάω τίποτα επαναχρησιμοποιώ τα πάντα».
«Όσοι έρχονται θέλουν να μιλήσουν στη γλώσσα μας, να μάθουν λέξεις ώστε να μπορέσουν να παραγγείλουν» αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast ο Μπερνάρντ ο οποίος είναι 28 ετών, βαρήκοος και εργάζεται στην καφετέρια.
«Οι πελάτες μας είναι χαρούμενοι, στηρίζουν τη προσπάθεια της Κοιν.σ.επ ”Επόμενη Στάση” και βρίσκουν την ιδέα πρωτότυπη» συμπληρώνει.
Πώς παραγγέλνεις στην καφετέρια που μιλούν μόνο νοηματική
Όπως εξηγεί στο Newsbeast ο πρόεδρος της Κοιν.σ.επ «Επόμενη Στάση» Δημήτρης Κουβρούκης δεν χρειάζεται να ξέρεις νοηματική αλλά να έχεις διάθεση να συνεννοηθείς. «Έχουμε κατάλογο με κωδικούς, μπορείς να δείξεις στον σερβιτόρο αυτό που επιθυμείς αλλά και να μιλήσεις τη γλώσσα τους που είναι οπτικο-κινησιακή δηλαδή βασίζεται στην κίνηση των χεριών, στη στάση ή την κίνηση του σώματος καθώς και στις εκφράσεις του προσώπου» τονίζει.
«Θέλουμε να δείξουμε πως έχοντας καλή διάθεση όλα στη ζωή, από τα απλά μέχρι τα μεγάλα πράγματα γίνονται. Πολλά από τα παιδιά μας κάνουν χειλεανάγνωση οπότε εύκολα μπορούν ”διαβάζοντας” τα χείλη να καταλάβουν όσα θέλει κάποιος να πει» προσθέτει.
Πώς δημιουργήθηκε η καφετέρια που παραγγέλνεις στη νοηματική
Αρωγός στη δημιουργία της καφετέριας όπου παραγγέλνεις στη νοηματική ήταν ο Δημήτρης Κουβρούκης ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοιν.σ.επ «Επόμενη Στάση» και από το 2015 ασχολείται με προγράμματα κινητικότητας νέων και με προγράμματα για άτομα με λιγότερες ευκαιρίες σε επίπεδο επαγγελματικό και κοινωνικό ή που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Ερχόμενος σε επαφή με μία ομάδα κωφών – βαρήκοων που συμμετείχε σε ένα Erasmus όπως αναφέρει συζήτησε διάφορα κοινωνικά μοντέλα σύμφωνα με τα οποία άτομα με αναπηρία μπορούσαν να εργαστούν ισότιμα με τα υπόλοιπα. «Η σκέψη για τη δημιουργία του καφέ ήρθε το 2018 αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κατάφερε να υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα» επισημαίνει.
«Θέλουμε να περάσει λίγος καιρός γιατί λόγω πανδημίας διανύουμε όλοι μας μία δύσκολη περίοδο. Να οργανώσουμε περισσότερο το καφέ που αμέσως ο κόσμος αγκάλιασε με αγάπη. Στόχος μας είναι να μεγαλώσει το σχήμα μας και να μπορέσουμε να απασχολήσουμε περισσότερα άτομα, να αναπτύξουμε περισσότερο την ομάδα μας και να προσφέρουμε εργασία σε τουλάχιστον 20 με 30 άτομα» εξηγεί.
«Για τους εργαζόμενούς μας είναι η πρώτη εργασιακή εμπειρία καθώς ήταν δύσκολο να βρουν δουλειά. Εμείς τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο. Εκτός από τους πελάτες που είναι πολύ φιλικοί και υποστηρικτικοί κάθε εβδομάδα έχουμε ειδικό πρόγραμμα με τη διερμηνέα μας όπου συζητούμε τυχόν προβλήματα, ανάγκες του μαγαζιού και όποιο ζήτημα έχει προκύψει» σημειώνει ο Δημήτρης Κουβρούκης στο Newsbeast.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον για όλους, να αναπτύξουν τις ικανότητες τους οι εργαζόμενοί μας, να γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και να γίνουν ακόμη καλύτεροι και επαγγελματίες αλλά και άνθρωποι» αναφέρει κλείνοντας ο δημιουργός της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης «Επόμενη Στάση».