Υπό στενή επιτήρηση θα παραμείνει η Μύκονος και τα υπόλοιπα δημοφιλή νησιά που βρίσκονται κοντά στο «κόκκινο» για να αποφευχθούν τοπικές εξάρσεις που θα προκαλέσουν πίεση στο σύστημα υγείας και θα δημιουργήσουν νέες εστίες κορονοϊού απειλητικές για τη δημόσια υγεία.
Το νησί των Ανέμων επανέρχεται από σήμερα σε κανονικότητα μετά από 8 ημέρες απαγόρευσης κυκλοφορίας και μουσικής, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί ζητούν αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, αποφυγή συνωστισμού στα σοκάκια του νησιού και διασκέδαση με κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα, διότι η επιδημιολογική ισορροπία είναι εύθραυστη και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Με rapid και self test οι ανεμβολίαστοι σε τουρισμό – εστίαση
Απαραίτητη είναι και η συνδρομή των επιχειρηματιών στην κοινή προσπάθεια για υγειονομική θωράκιση του νησιού, καθώς επισημαίνεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμού θα πρέπει από σήμερα υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε ένα rapid και ένα self test την εβδομάδα για να γίνεται αποδοτικότερα η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Το μέτρο αυτό λειτουργεί και ως μοχλός πίεσης για να πεισθούν να εμβολιαστούν, καθώς θα αναγκαστούν να πληρώνουν 100 ευρώ το μήνα για διαγνωστικούς ελέγχους, εφόσον το κόστος ενός απλού self test ανέρχεται στα 5 ευρώ και ενός rapid test στα 20 ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στα νησιά το μεγαλύτερο μέρος των μόνιμων κατοίκων έχει εμβολιαστεί, ενώ τουρίστες και εποχικοί εργαζόμενοι «κουβαλούν» συχνά τον ιό, προκαλώντας συρροές κρουσμάτων.
Το «μοντέλο» της Πάρου
Για την αποφυγή νέου μίνι lockdown μετά τη Μύκονο υιοθετήθηκαν νέου τύπου μέτρα στην Πάρο που «βράζει» από κρούσματα και κορονοπάρτι, καθώς αποφασίστηκε να εστιάσουν οι αρχές στη νυχτερινή ζωή κάνοντας στοχευμένους ελέγχους και ρίχνοντας «βροχή» τα πρόστιμα στους παραβάτες. Έτσι, το τελευταίο διήμερο επιβλήθηκαν 7 λουκέτα σε κλαμπ μαζί με τα ανάλογα πρόστιμα. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και κλείσιμο για 7 ημέρες, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 20.000 ευρώ και 15 μέρες λουκέτο. Είναι ενδεικτικό, ότι στην Πάρο εντοπίστηκαν πελάτες όρθιοι σε μαγαζιά, που χόρευαν χωρίς αποστάσεις παρά την καθολική απαγόρευση. Μάλιστα, σε ένα από αυτά, 50 όρθιοι θαμώνες δημιούργησαν 270 κρούσματα κορονοϊού στο νησί.
«Παράθυρο» για πιο τσουχτερά πρόστιμα
Σχετικά με τα πρόστιμα σε μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα και το προσωρινό τους κλείσιμο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως ίσως οι ποινές είναι πολύ μικρές. «Λυπάμαι που είναι μόνο 5.000 ευρώ το πρόστιμο, ίσως το σκεφτώ να αλλάξει», επισήμανε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε όσους κάνουν μαζώξεις χωρίς μέτρα και κορονοπάρτι.
Ποια νησιά «κοκκινίζουν»
Εκτός από τη Μύκονο και την Πάρο, στο στόχαστρο των Αρχών, όσον αφορά τη διασπορά του ιού βρίσκονται και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Αυτοί είναι:
- Ζάκυνθος
- Λέρος
- Κέρκυρα
- Κως
- Σίφνος
- Σέριφος
- Μήλος
- Αντίπαρος
- Ρόδος
Ποντάρουν στους «πόρτα πόρτα» εμβολιασμούς
Την ίδια ώρα, σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να επιταχυνθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» και να σπεύσουν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν. Ο σχεδιασμός προβλέπει πλέον πόρτα – πόρτα εμβολιασμούς, ενώ ήδη ανακοινώθηκαν και χρηματικά κίνητρα για φαρμακοποιούς και γιατρούς που θα κλείνουν ραντεβού για «τσίμπημα» στους πολίτες.
«Φαρμακοποιοί και γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού. Με το που πηγαίνει λοιπόν ο πολίτης να κάνει την πρώτη δόση θα πιστώνονται δέκα ευρώ στο λογαριασμό του κάθε επαγγελματία υγείας, φαρμακοποιού και γιατρού», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Συγχρόνως, αυξάνεται από τα 3 ευρώ στα 20 ευρώ η αποζημίωση των γιατρών για κάθε εμβολιασμό, ο οποίος θα γίνεται στο ιδιωτικό ιατρείο τους. Επίσης, από 20 ευρώ ανεβαίνει στα 50 ευρώ η αμοιβή των γιατρών για κάθε εμβολιασμό, ο οποίος πραγματοποιείται κατ’ οίκον για τους ηλικιωμένους.