Η διασπορά του κορονοϊού που σύμφωνα με τους ειδικούς «φωλιάζει» αυτή τη στιγμή στα νησιά και εξαπλώνεται με ταχύτητα σε όλη τη χώρα αλλά και το γεγονός ότι πια έχουν αρχίσει να νοσούν και νοσηλεύονται ακόμα κι οι εμβολιασμένοι, έχουν χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου στους γιατρούς των νοσοκομείων. Ήδη, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, το ενδεχόμενο της αύξησης, ξανά, των κλινών covid στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι στο τραπέζι.
της Δήμητρας Τριανταφύλλου
«Ο αριθμός των νοσηλειών έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Σταδιακά αυξάνονται οι νοσηλείες στις απλές κλίνες» περιγράφει στο Newsbeast την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΕΣΥ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και συνεχίζει: «Τις επόμενες 20 μέρες θα φανεί αν αυτή η σταδιακή αύξηση θα οδηγήσει και σε αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ. Αυτό που κοιτάμε πολύ προσεχτικά είναι το ποσοστό αυτής της αύξησης των νοσηλειών- κινείται αργά και ελεγχόμενα ή θα κάνει κάποιο μεγάλο ξέσπασμα;»
Η κα Παγώνη εξηγεί πως η μεγάλη αγωνία των ειδικών είναι ακόμα ο τρόπος που οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό σε ανθρώπους μεγαλύτερους, ακόμα και εμβολιασμένους, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή έχουν υποκείμενα νοσήματα. Για την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, οι εμβολιασμοί είναι αυτή τη στιγμή το στοιχείο κλειδί για να αναχαιτίσουμε την πορεία του κορονοϊού, η οποία έχει αρχίσει να «στραβώνει» επικίνδυνα.
Όπως μάλιστα σημειώνει η ίδια: «έχουμε αρχίσει να νοσηλεύουμε ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους. Είναι μικρό ακόμα αυτό το ποσοστό, αλλά συμβαίνει. Αν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό, την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουμε να δεσμεύουμε και πάλι κλίνες covid τόσο στο νοσοκομείο Γεννηματάς όσο και στον Ευαγγελισμό».
Η κα Παγώνη εξηγεί και το πως γίνεται η διασπορά σε αυτή τη φάση της πανδημίας- «Τα μέτωπα είναι πολλά αλλά το μεγαλύτερο είναι στα νησιά με πολύ τουρισμό. Το βλέπουμε από τις προσελεύσεις στα νοσοκομεία. Βλέπουμε ανθρώπους που γύρισαν από τις διακοπές τους να μεταδίδουν στη συνέχεια τον ιό σε όλα τα μέλη της οικογένειας τους στην πόλη. Κολλάνε ακόμα και τους εμβολιασμένους. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα αυτού του κύματος της πανδημίας- οι μικρότεροι έχουν ελεγχόμενα συμπτώματα όσον αφορά τους ίδιους αλλά μεταδίδουν έντονα».
«Σε μια εβδομάδα θα φανεί αν οι απλές νοσηλείες πηγαίνουν στις ΜΕΘ»
«Οι νοσηλείες αυξάνονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Όχι ραγδαία μεν, αλλά σταθερά αυξητικά δε» λέει στο Newsbeast και ο Πάνος Παπανικολάου , Νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Όπως σημειώνει: «Εμείς βλέπουμε αυτή την αύξηση ήδη από το περασμένο Σάββατο (17/7/2021). Πρόκειται για ανθρώπους κάτω των 60 ετών, με τις ηλικίες να ξεκινούν από τα 25 έτη. Στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε αύξηση στις διασωληνώσεις αλλά αυτό θα φανεί με πιο ξεκάθαρο τρόπο σε μια εβδομάδα από τώρα. Έχουμε πάντως αναμφίβολα μπει σε φάση αυξημένης επαγρύπνησης».
«Τρέμουμε το ενδεχόμενο να δούμε πλήρως εμβολιασμένους στις ΜΕΘ»
«Βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση της πανδημίας όπου η μεγάλη έξαρση του κορονοϊού συμβαίνει στις μικρές ηλικίες. Οι περισσότεροι από όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι νεαροί», λέει με τη σειρά του και ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.
Για τον κο Καπραβέλο τα νούμερα τα ίδια είναι που προκαλούν ανησυχία για το αν θα οδηγήσουν ξανά σε μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ όπως συνέβη στο τρίτο κύμα της πανδημίας. « Σε κάθε εφημερία έρχονται πια γύρω στα 30 άτομα με covid. Από αυτούς, θα νοσηλέψουμε από 7 έως 10 άτομα. Για να καταλάβετε τη διαφορά, τον τελευταίο μήνα ήμασταν στις 10 προσελεύσεις σε κάθε εφημερία και στις 3 εισαγωγές.
Οι ηλικίες των ανθρώπων που προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι κυρίως από 18 έως 35 ετών. Το θετικό είναι ότι για την ώρα δεν αυξάνονται παράλληλα και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. Τις τελευταίες 14 ημέρες δεν έχουμε καμία νέα εισαγωγή στη ΜΕΘ του Παπανικολαόυ. Τρέμουμε όμως το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να αρχίσουν να χτυπούν την πόρτα της ΜΕΘ οι ανεμβολίαστοι και ειδικά αυτοί που είναι άνω των 55 ετών.
Με δύο λόγια: για την ώρα το ΕΣΥ δεν πιέζεται αλλά φοβόμαστε πολύ τι θα αρχίσει να συμβαίνει μόλις ξεκινήσει να επιστρέφει πιο μαζικά ο κόσμος από τα νησιά και τα πολύ τουριστικά μέρη. Στην ουσία, αυτό που τρέμουμε είναι το ενδεχόμενο να δούμε πλήρως εμβολιασμένους στις ΜΕΘ. Αυτό θα σημαίνει ότι η μετάλλαξη δέλτα και όποια άλλη μετάλλαξη κυκλοφορεί έντονα θα έχουν ‘πηδήξει’ πια όλα τα εμπόδια και θα έχουν περάσει το τείχος της ανοσίας».
Ο κος Καπραβέλος τονίζει πάντως, πως με το ενδεχόμενο της νόσησης κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή και οι πλήρως εμβολιασμένοι, ειδικά μέσα σε αυτή την γενικότερη κατάσταση όπου οι εμβολιασμοί μοιάζουν να έχουν τραβήξει χειρόφρενο. « Τα εμβόλια δεν τα κάνουμε για να μην μολυνθούμε αλλά για να μην κινδυνέψουμε, για να νοσήσουμε ελαφριά αν τελικά κολλήσουμε. Όσο εμβολιασμένοι παραμένουμε περίπου οι μισοί, κινδυνεύουμε όλοι».