Εν αναμονή των ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ για τις περιοχές στις οποίες η μετάλλαξη Delta του κορονοϊού «επελαύνει» και με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων- Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο– εκεί όπου τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, οι επιχειρηματίες και οι τοπικοί άρχοντες παρακολουθούν σαστισμένοι την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο.
της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Οι ίδιοι τονίζουν πως πολλές απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας ήρθαν εκ των υστέρων. Μια από αυτές είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας που φέτος είναι μόλις 18 για όλη την Ελλάδα, αντί ενός για κάθε τουριστική περιοχή όπως συνέβη πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, οι δήμαρχοι στα περισσότερα Κυκλαδονήσια «τρέμουν» το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων, σαν αυτά που εφαρμόστηκαν στην Μύκονο. Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις αναμένονται ακόμα και από σήμερα.
«Όταν η κατάσταση στο νησί ξέφυγε, από τις μαθητικές εκδρομές που μας ήρθαν από Αθήνα, αναγκαστήκαμε να βρούμε μόνοι μας ξενοδοχείο καραντίνας στην Ίο, η οποία φέτος δεν είχε» εξηγεί στο Newsbeast η Άντζελα Φάκου, δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος τουρισμού της Ίου.
Όπως συνεχίζει να μας λέει: «Ένας επιχειρηματίας του νησιού δέχτηκε να μετατραπεί το ξενοδοχείο του σε ξενοδοχείο καραντίνας, αλλά αφού η κατάσταση είχε αρπάξει πια φωτιά. Τα χρήματα τα δώσαμε οι επιχειρηματίες μόνοι μας για να λύσουμε το πρόβλημα. Αποκτήσαμε ξενοδοχείο καραντίνας στις 15 Ιουλίου. Είναι αυτός τρόπος να προφυλαχθεί το νησί μέσα σε μια τόσο ανέλπιστα καλή τουριστική σεζόν; Δεν φρόντισαν από το υπουργείο Τουρισμού, τον Μάϊο, το αργότερο όπως έπρεπε, να λύσουν το ζήτημα των ξενοδοχείων καραντίνας. Έτσι, οι ξενοδόχοι προχώρησαν σε κρατήσεις. Δεν ήταν δικό μας θέμα τα ξενοδοχεία καραντίνας. Το κράτος το αμέλησε. Και τώρα, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με πρόχειρο τρόπο.
Ο φόβος για το ότι τώρα μπορεί να χαθεί η σεζόν είναι τεράστιος. Οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή. Κάθε ξενοδοχείο έχει τουλάχιστον 5 με 10 ακυρώσεις καθημερινά. Αν έρθουν και έκτακτα περιοριστικά μέτρα, έχουμε τελειώσει οριστικά για φέτος».
«Πώς άνοιξε ο τουρισμός χωρίς ξενοδοχεία καραντίνας;»
Μεγάλη είναι η ανησυχία και στην Πάρο, εκεί όπου τα κρούσματα 7πλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα. Στο νησί που «βουλιάζει» από κόσμο, όπως λέει και ο δήμαρχος του νησιού, Μάρκος Κωβαίος, το περασμένο Σάββατο (17/7/2021), 6 νέοι, ηλικίας 18 χρονών, θετικοί στον κορονοϊό, περιφέρονταν στο νησί χωρίς να μπορούν να εισέλθουν σε ξενοδοχεία καραντίνας.
« Το ένα ξενοδοχείο καραντίνας που έχουμε ως τώρα στο νησί, έχει γεμίσει. Έχει άλλωστε λίγα δωμάτια- μόλις 14 και τα διπλάσια κρεβάτια. Τώρα, το υπουργείο Τουρισμού συμφώνησε προφορικά με έναν επιχειρηματία της Πάρου να δώσει ο τελευταίος το ξενοδοχείο του, ξενοδοχείο με 80 δωμάτια και τουλάχιστον 160 κλίνες, για να μετατραπεί σε χώρο καραντίνας. Αναμένουμε μέσα στην εβδομάδα να υπογραφούν τα συμβόλαια. Η Πολιτεία έπρεπε να έχει μεριμνήσει νωρίτερα. Πως ανοίξαμε την πόρτα του τουρισμού χωρίς ξενοδοχεία καραντίνας; »
Ο Κυρίος Κωβαίος εξηγεί στο Newsbeast και τι διαδραματίστηκε το περασμένο Σάββατο, όταν οι 4 θετικοί στον κορονοϊό νέοι, έμειναν να κυκλοφορούν στο δρόμο ελλείψει μέρους που μπορούσε να τους δεχτεί ως κρούσματα.
«Ειδοποιήθηκα για αυτά τα παιδιά στις 22.00. Δύο από τα παιδιά της παρέας μπήκαν στο ξενοδοχείο καραντίνας μιας και είχαν συμπτώματα, αλλά οι υπόλοιποι τέσσερις, μη μπορώντας να μπουν στο γεμάτο πια ξενοδοχείο, κατέληξαν σε ένα παγκάκι μέχρι να βρεθεί μια λύση. Δεν είναι καθόλου ευχάριστες καταστάσεις αυτές. Με μεγάλη προσπάθεια που κάναμε μέσα στο βράδυ, βρέθηκε ένα ιδιωτικό ιατρείο που φιλοξένησε τα παιδιά στους χώρους του για λίγη ώρα, μέχρι να έρθει ελικόπτερο, με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για να τα πάρει και να τα μεταφέρει στην Αθήνα».
Συνεχίζοντας να περιγράφει την οριακή κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Πάρου, ο κος Κωβαίος λέει πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον δήμαρχο. «Μας λένε ότι κινδυνεύουμε. Είμαστε στο μεταίχμιο. Φοβόμαστε τα έκτακτα μέτρα, τα οποία όμως θα είναι λάθος αν επιβληθούν. Δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Ακόμα και να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα, οι νέοι συγκεντρώνονται στις πλατείες, στα στενά, στις παραλίες. Βρίσκουν μέρη να πάνε».
Όσο για την αίτια αύξησης των κρουσμάτων, ο κος Κωβαίος πιστεύει πως αυτή είναι διπλή. «Η αλήθεια είναι ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στο νησί θα έπρεπε να είναι υψηλότερα εν μέσω τουριστικής περιόδου (σημειώνεται ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμών στην Πάρο είναι στο 58.72% και των εμβολιασμένων με μια δόση στο 73.77%). Στους νέους του νησιού, από 18 έως 30 ετών, έχουμε απώλειες στον εμβολιασμό.
Κάνουμε έκκληση σε όσους ντόπιους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν τώρα. Θα έπρεπε να έχουμε απόλυτα νούμερα εμβολιασμού στο νησί, αυτή είναι η πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή θα έπρεπε και οι έλεγχοι που γίνονται στα καραβιά να είναι εξαντλητικοί. Όταν έχεις καράβι υπέρ πλήρες, με 2000 άτομα αλλά μόνο 3 λιμενοφύλακες να εξετάζουν τα χαρτιά του κόσμου που μπαίνει μέσα, πόσο καλά μπορεί να γίνει αυτός ο έλεγχος; » αναρωτιέται ο δήμαρχος ο οποίος συμπληρώνει ότι μεγάλη είναι και η διασπορά που προκαλεί το Island hopping (σ.σ η μετακίνηση από νησί σε νησί) με τους τουρίστες να επιλέγουν τα τοπικά δρομολόγια, εκεί όπου εξ αντικειμένου οι έλεγχοι είναι ακόμα πιο «αδύναμοι».
« Το περιβάλλον στο νησί είναι άκρως φιλικό για τον κορονοϊό»
Για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Μύκονο, η οποία ήδη «ζει» σε ρυθμό περιοριστικών μέτρων κάνει λόγο στο Newsbeast και η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας του νησιού, Ντίνα Σαμψούνη.
Όπως εξηγεί η ίδια: «Η τουριστική κίνηση είναι τεράστια. Κανείς δεν την περίμενε σε τέτοιο βαθμό. Τώρα, εκ των υστέρων, μισθώνεται άλλο ένα ξενοδοχείο καραντίνας. Η αλήθεια είναι πως το νησί είναι άκρως φιλικό για τον κορονοϊό αυτή τη στιγμή. Τα παράνομα πάρτι στις βίλες δεν ελέγχονται. Η συντριπτική πλειονότητα των νοσούντων είναι νέα παιδιά, σχεδόν όλοι ασυμπτωματικοί. Μέχρι να το καταλάβουν, συνήθως στα τεστ που κάνουν για να φύγουν από το νησί, έχουν μεταδώσει πολύ τον ιό. Η αρχιτεκτονική ιδιομορφία του νησιού, με τα πολλά στενά και τον συνωστισμό βάζει ακόμα μεγαλύτερη φωτιά στη μετάδοση».