Σκεπτικισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζουν τα δημοφιλή νησιά, καθώς μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο με στοχευμένα lockdown κινδυνεύουν η Πάρος, η Σαντορίνη, η Μήλος, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και η Ίος λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που εμφανίζουν.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο συνδυασμός της έντονης κινητικότητας των ταξιδιωτών και της χαλάρωσης των μέτρων επιδεινώνει το επιδημιολογικό φορτίο, ενώ αυξητική είναι η τάση και στις νοσηλείες των νοσοκομείων. Δεδομένου ότι οι υγειονομικές δομές στα νησιά έχουν πεπερασμένες αντοχές και η πρόβλεψη για δωμάτια καραντίνας μπορεί εύκολα να εκτροχιαστεί από τις αυξημένες μολύνσεις των επισκεπτών στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται ενεργά το ενδεχόμενο της επίταξης δωματίων ξενοδοχείων αλλά και καμπίνων στα πλοία για να μπει φρένο στη διασπορά του κορονοϊού και να στεγανοποιηθούν υγειονομικά οι εν λόγω νησιωτικές περιοχές.
Στο plan B του Μαξίμου βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων για τους εργαζόμενους στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς οι ειδικοί παρατηρούν ότι η άνοδος των κρουσμάτων σχετίζεται ειδικά με αυτούς τους κλάδους.
Ένα βήμα πριν την επίταξη
Δεδομένου ότι εάν κάποιος διαγνωστεί με κορονοϊό σε νησί δεν μπορεί να φύγει από εκεί καθώς πρέπει να μείνει σε καραντίνα, η Πολιτική Προστασία εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει:
τη δυνατότητα επίταξης δωματίων, όχι μόνο δηλαδή να αυξηθούν τα ξενοδοχεία για καραντίνα στα νησιά, αλλά να μπορεί η Πολιτική Προστασία να επιτάξει δωμάτια.
τον ορισμό στα πλοία καμπίνων covid, οι οποίες να κρατούνται μόνο από άτομα που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό και πρέπει άμεσα να φύγουν από το νησί, όπου κάνουν διακοπές.
Ποια νησιά «βράζουν»
Και ενώ η «έκρηξη» των κρουσμάτων στη Μύκονο έφτασε το 248% την τελευταία εβδομάδα, ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, εκτός της Μυκόνου, οι περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο. Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Πάρο, όπου 7πλασιάστηκαν τα κρούσματα κορoνοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν.
Μύκονος
17 Ιουνίου: 9 ενεργά κρούσματα
7 Ιουλίου: 65 ενεργά κρούσματα
16 Ιουλίου: 418 ενεργά κρούσματα
Ηράκλειο
18 Ιουνίου: 63 ενεργά κρούσματα
16 Ιουλίου: 665 ενεργά κρούσματα
Πάρος
1 Ιουλίου: 3 ενεργά κρούσματα
7 Ιουλίου 9 ενεργά κρούσματα
16 Ιουλίου: 131 ενεργά κρούσματα
Επιπλέον μέτρα για εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό
Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται μια νέα σειρά μέτρων που έχουν ως πρώτο στόχο τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο των τοπικών lockdown.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τεστ που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι από 2 σε 3, δηλαδή να κάνουν ένα ακόμη υποχρεωτικό τεστ διάγνωσης του κορονοϊού είτε μέσα στην εβδομάδα είτε στο δεκαήμερο. Επιπλέον, δεν αποκλείεται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε άλλα πόστα στην ίδια επιχείρηση.
Υπενθυμίζεται, ότι σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα: μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test μια φορά την εβδομάδα.
Κοντά σε τοπικά lockdown
Την ίδια ώρα, με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να είναι στο «κόκκινο», δεν αποκλείεται να υπάρξουν και τοπικά περιοριστικά μέτρα σε κάποια νησιά.
Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται:
Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα.