Αγώνα δρόμου για να μην βγει εκτός ελέγχου η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να «σπάσει» η ορμητικότητα του 4ου κύματος της πανδημίας κάνει η κυβέρνηση λαμβάνοντας – όπου κρίνεται απαραίτητο – αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού που την φέρνουν αντιμέτωπη με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες που σχετίζονται με τον τουρισμό.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ήδη το πρώτο μίνι lockdown επιβλήθηκε στη Μύκονο λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων, των κορονοπάρτι σε βίλες, σκάφη και κέντρα διασκέδασης χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις αλλά και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού στους νέους επισκέπτες και σε εργαζόμενους στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Έτσι στο «νησί των Ανέμων» για δέκα ημέρες σε πρώτη φάση απαγορεύεται η μουσική στα μαγαζιά και στις παραλίες, ενώ από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία στους δρόμους. Η κατάσταση αναμένεται να αξιολογηθεί τις προσεχείς ημέρες και θα αποφασιστεί αν θα αρθούν τα έκτακτα μέτρα ή θα συνεχιστούν.
Παράλληλα με τα μέτρα, «υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο» επισήμανε με νόημα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «φωτογραφίζοντας» τα ιδιωτικά πάρτι και καταλήγοντας πως «το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».
Αντιδράσεις και κύμα ακυρώσεων
Ψυχρολουσία προκάλεσε στους επιχειρηματίες του νησιού η απόφαση για τοπικό lockdown, καθώς – όπως επισημαίνουν- ήδη ξεκίνησε ένα πρώτο κύμα ακυρώσεων στα ξενοδοχεία. Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον στον αέρα, αφού με τα νέα δεδομένα και το προμήνυμα για σημαντική πτώση στις αφίξεις είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να κρατήσουν τη δουλειά τους. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν – μεταξύ άλλων – πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση για μη περιορισμό των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων και να αναθεωρηθεί η απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας, που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».
Ντόμινο τοπικών lockdown;
Άκρως ανησυχητική είναι η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν τέσσερα ακόμα νησιά. Πρόκειται για την Πάρο, την Σαντορίνη, την Ίο και την Κρήτη, ενώ επιδημιολογική επιδείνωση εμφανίζει τα τελευταία 24ωρα και η Κέρκυρα. Οι αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καλώντας άπαντες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση θα υιοθετηθεί το «μοντέλο της Μυκόνου» και θα τεθούν σε εφαρμογή τοπικές καραντίνες.
Στο τραπέζι νέα μέτρα σε τοπικό επίπεδο
Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται νέα μέτρα που θα προβλέπονται σε περίπτωση επιβολής τοπικών lockdown, για να στεγανοποιείται περισσότερο η εκάστοτε περιοχή και να μην διασπείρεται ο ιός κατά τις μετακινήσεις. Μεταξύ αυτών:
· Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό
· Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία και μετακίνησή τους σε άλλα πόστα.
· Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
· Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως οργανωμένα πάρτυ, πανηγύρια, λαϊκές αγορές
· Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
· Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα
· Μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στην εστίαση από τα 10 στα 4 και κατ’ εξαίρεση 6, εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού.