«Κινδυνεύουν οι παραδοσιακές ελληνικές διακοπές;», διερωτάται σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, αναφορικά με το αν τα σχέδια του υπουργείου Τουρισμού για αύξηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας κατά 9 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2021 (από τα 18 εκατομμύρια στα 27 εκατομμύρια) μπορεί να κάνουν λιγότερο ελκυστικά τα ελληνικά νησιά στους Βρετανούς τουρίστες.
«Για πολλούς, είναι η ρουστίκ διαμονή και η απλή κουζίνα που καθιστούν τη χώρα τόσο ελκυστική», σημειώνεται στο δημοσίευμα, με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, να απαντά πως οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι αβάσιμες.
«Το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός πρέπει να διατηρηθούν και να συντηρηθούν. Αυτό φέρνει τουρίστες στην Ελλάδα», τονίζει η κ. Κεφαλογιάννη, ενθαρρύνοντας τους τουρίστες να επισκεφθούν λιγότερο γνωστά μέρη της Ελλάδας, που θα καταστήσουν την Ελλάδα τουριστικό προορισμό για όλη τη χρονιά, και όχι μόνο το καλοκαίρι.
«Θέλουμε να επεκταθούμε σε νέα μέρη της Ελλάδας, όπως η ορεινή περιοχή στο βορρά – δεν είμαστε μόνο θάλασσα και ήλιος», προσθέτει. «Υπάρχει άλλωστε και η πρόσφατη ανακάλυψη των αρχαίων στην Αμφίπολη, που θα φέρουν νέους επισκέπτες σε αυτήν την περιοχή».
Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται ως εναλλακτικός προορισμός για μία σύντομη απόδραση, αλλά και ως βάση για την εξερεύνηση της Αμφίπολης, ενώ αναφορές γίνονται και στη Χαλκιδική, τη λίμνη Κερκίνη, την Ήπειρο, το Πήλιο και τις Μικρές Κυκλάδες.
Και βέβαια, ένα επιπλέον θέλγητρο για τους τουρίστες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που διεκδικεί η Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο. «Είναι ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι οι Έλληνες τα θέλουν, αλλά είναι θέμα των κυβερνήσεων και των μουσείων να πετύχουν μία συμφωνία», τονίζει η υπουργός Τουρισμού.