Μια ημέρα διαφορετική μετά από πολλούς μήνες ξημέρωσε για τους πολίτες της χώρας καθώς από τις πέντε το πρωί μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους με κάποιες όμως προϋποθέσεις.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Το βήμα αυτό θεωρείται ίσως το πιο καθοριστικό από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και η 24 η Ιουνίου θα καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία ως η ημέρα που και η Ελλάδα έβγαλε την μάσκα που φόρεσε το Φθινόπωρο για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.
Η δεύτερη σημαντική ημερομηνία είναι αυτή της ερχόμενης Δευτέρας 28 Ιουνίου όταν θα αρθεί το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δυο βήματα καθοριστικά που όμως δεν πρέπει να θεωρηθούν και δεδομένα αν δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε την πολυπόθητη ανοσία μέσα από τους εμβολιασμούς.
Τι θα ισχύει για τις μάσκες
- Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
- Όλοι οι πολίτες εμβολιασμένοι και μη θα μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα εφόσον δεν υπάρχουν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί.
Τι θα ισχύει από τις 28 Ιουνίου
Εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας θα ισχύουν τα εξής:
- Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
- Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
- Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
- Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
- Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
- Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.
Στη «Συν-Εργασία» έως τον Σεπτέμβριο το μόνιμο προσωπικό στον Τουρισμό
To πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα επεκταθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου για το μόνιμο προσωπικό στον τουρισμό όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα αποτελεσματικό μέτρο, εξ ου και δεν είχαμε αύξηση της ανεργίας” και πως “προφανώς και οι προκλήσεις θα παραμείνουν» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους τους κλάδους της οικονομίας, εφόσον αυτό απαιτηθεί». Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση εστιάζει στο στάδιο της “αποσωλήνωσης” της οικονομίας, προκειμένου να μην υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις.