Νέες έρευνες θα ξεκινήσει την εβδομάδα που μας έρχεται ο Γρηγόρης Τόσκας, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει την επιστημονική διασκόπηση από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το υπόγειο οικοδόμημα φέρεται να έχει τη μορφή ενός υπόγειου λαβύρινθου και η αποκρυπτογράφησή του, σε πρώτο στάδιο, μοιάζει να είναι δουλειά των επιστημόνων του Αριστοτελείου, πριν αναλάβουν οι αρχαιολόγοι της διεπιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη.
Εξάλλου, τα συμπεράσματα, στα οποία θα καταλήξουν οι επιστήμονες της ομάδας Τόσκα, αναμένεται να γίνουν το «εργαλείο» των αρχαιολόγων για τη συνέχεια της ανασκαπτικής διαδικασίας.
Στόχος της δευτεροβάθμιας διασκόπησης είναι να προσδιοριστούν τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι τομές για να έρθουν στο φως κι άλλα τυχόν ευρήματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γρηγόρης Τόσκας και η ομάδα του επιθυμούν την απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού, που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου, χώμα και λίθινες κατασκευές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα θα βεβαιωθεί πρώτα για την ποιότητα των σημάτων που θα συλλέξει, ενώ, στη συνέχεια, για το σύνολο των μετρήσεων θα υπάρχει περαιτέρω επεξεργασία στο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα οποία, αν είναι θετικά, θα αποτελέσουν τον… οδηγό της αρχαιολογικής σκαπάνης, μετά και από την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο, άλλωστε, θα παραδοθούν οι μελέτες.