Τριήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί από αύριο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο πλαίσιο της πολιτικής εκστρατείας για την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης στις γειτονικές χώρες, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Ο κ. Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, εξέφρασε την ανάγκη ανάπτυξης της συνεργασίας των πόλεων της Βαλκανικής, με στόχο το αμοιβαίο όφελος για τους κατοίκους τους.

Ο κ. Μπουτάρης πραγματοποιεί από αύριο τριήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι
«Η φιλική προσέγγιση των γειτονικών βαλκανικών πόλεων έχει στόχο να παρουσιάσει τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό και επιχειρηματικό προορισμό, καθώς και ως πόλη του εμπορίου, των συνεδρίων, των εκθέσεων, των πανεπιστημίων και φυσικά της γαστρονομίας και της αναψυχής», ανέφερε στη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο κ. Μπουτάρης.

Συμπλήρωσε δε, ότι θα γίνει μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και στην πολυμελή αντιπροσωπεία που θα επισκεφτεί το Βελιγράδι θα βρίσκονται εκπρόσωποι από όλους τους τομείς που παρέχουν δυνατότητες συνεργασίας, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς των δύο πόλεων, επισημαίνοντας ότι «οι δεσμοί αυτοί πρέπει να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο για στενότερη συνεργασία».

«Η Θεσσαλονίκη, που την επισκέπτονται συχνά οι Σέρβοι, προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για διακοπές όλο το χρόνο και μπορεί να αποτελέσει την ‘πύλη’ για άλλα όμορφα μέρη στην βόρεια Ελλάδα ή και τα νησιά του Αιγαίου. Από την άλλη, το Βελιγράδι αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Θεσσαλονικέων» επεσήμανε ο κ. Μπουτάρης.

Εκτίμησε δε ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση των δύο πόλεων, όπως επίσης και την ύπαρξη αεροπορικής σύνδεσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπουτάρης στην εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Θεσσαλονίκη έχει τέσσερα πανεπιστήμια και μια σειρά από ιδιωτικά κολέγια, όπου σπουδάζουν πάνω από 120.000 νέοι. Το γεγονός αυτό καθιστά την πόλη εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Θεσσαλονίκη στο διεθνές κοινό».

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στο Βελιγράδι, ο κ. Μπουτάρης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης Σίνισα Μάλι και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Βλάνταν Βουκοσάβλιεβιτς. Επίσης, στο ελληνικών συμφερόντων ξενοδοχείο «Metropol», θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Μπουτάρης θα επισκεφτεί και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, όπου λειτουργεί περίπτερο της πόλης της Θεσσαλονίκης.