Από χρόνια γνωρίζουν οι αναστηλωτές των μνημείων της Ακρόπολης ότι έχει προχωρήσει σε βάθος η διάβρωση του βράχου από τα νερά της βροχής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατάρρευση πολλά σημεία του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η Αρχαιολογική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε μόνο αφότου αποκολλήθηκε -τον περασμένο Ιανουάριο- ένα μεγάλο κομμάτι από τα πρανή κάτω από το ναό της Αθηνάς Νίκης, στην πορεία που ακολουθούν οι επισκέπτες, ανεβαίνοντας από το Θέατρο Διονύσου προς την είσοδο της Ακρόπολης.
Η σχετική μελέτη συντάχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν παραγγελίας της Εφορείας Ακρόπολης και παρουσιάστηκε την Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο την ενέκρινε ομόφωνα.
Σύμφωνα με τον εισηγητή Δημοσθένη Σβολόπουλο, περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα με τα οποία ελπίζεται ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα και σε βάθος χρόνου το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, θα γίνουν καθαρισμοί και στερεώσεις των ετοιμόρροπων βράχων, συμπληρώσεις, κατασκευή μικρών τοιχίων όπου χρειάζεται, εφαρμογή ενεμάτων και διάνοιξη οπών αποστράγγισης σε βάθος από τρία έως δέκα μέτρα.
«Διαπιστώθηκε ότι όλη η περιοχή, το δυτικό, δηλαδή, τμήμα της νότιας κλιτύος, είχε ζητήματα ασταθειών, σε αρκετά μεγάλη έκταση. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση να αρθούν αυτές οι αστάθειες, να μελετηθούν και να εφαρμοστούν μέτρα, αν είναι δυνατόν, με μόνιμο χαρακτήρα», δήλωσε ο ίδιος ο κ. Σβολόπουλος.