Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής ο οποίος εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα, καλείται να γνωμοδοτήσει τις επόμενες ημέρες αν η έφοδος στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο μπορεί να διενεργείται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Αυτό αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία (6 έναντι 5) η διοικητική ολομέλεια της εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Υπουργείου κρίνοντας ότι η ίδια δεν έχει αρμοδιότητα για να αποφανθεί.
Το θέμα έφτασε στον Άρειο Πάγο ύστερα από ερώτημα του Υπουργείου Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το «πράσινο φως» που άναψε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τις φοροεπιδρομές των ράμπο του ΣΔΟΕ, χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού. Με πλειοψηφία 14-10 ψήφων η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε κρίνει ότι εφόσον υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, μπορούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να μπαίνουν σε σπίτια ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων προκειμένου να ψάξουν για «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη των οφειλομένων ποσό στο δημόσιο.
Εκείνο όμως που άναψε φωτιές, ήταν το σημείο που έβγαζε ως μη αναγκαία την παρουσία δικαστικού λειτουργού. Σύμφωνα με το ΝΣΚ, η παρουσία του απαιτείται μόνο σε κατ’ οίκον έρευνα για να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.