Η κρίση στην Ουκρανία, τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες στο 12ο Παγκόσμιο Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στη Ρόδο. «Ο διάλογος των πολιτισμών είναι σήμερα απαραίτητος», επισήμανε ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, μιλώντας στο του 12ου Παγκόσμιου Φόρουμ που άνοιξε σήμερα τις πύλες του, στη Ρόδο ενώ χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος «έναν πραγματικό κίνδυνο».
«Πρέπει να είμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και ξεχνάμε πως υπάρχει ο πραγματικός εχθρός», παρατήρησε ο κ. Ζέμαν ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στη Ρωσία. «Πρέπει να καταργηθούν οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, που δεν είναι μόνο ανώφελες, αλλά και αντιφατικές. Προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα. Πρέπει να αναπτύσσουμε τον διάλογο ανάμεσα σε πολιτισμένα κράτη».
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γερμανός πολιτικός και πρόεδρος του Γερμανορωσικού φόρουμ, Ματίας Πλάτζεκ, η Σαΐχα Ντέια μπιντ Ιμπραΐμ Αλ Χαλίφα, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν, και ο ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ, Βλαντιμίρ Γιακούνιν.
«Πέρυσι τέτοια εποχή σε αυτό το χώρο καλωσορίζαμε όλοι με τρόπο ελπιδοφόρο τη νέα εποχή της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης. Ένα χρόνο μετά, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Στην ευρύτερη γειτονιά της Μεσογείου έχουν ανάψει φωτιές πολλές, διάσπαρτες και επικίνδυνες, που απειλούν να επεκταθούν σε μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και να δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση. Οφείλουμε μέσα από την προσπάθεια για επικράτηση της ειρήνης να δημιουργήσουμε περιφερειακές ζώνες συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα είναι υπέρ του ανθρώπου», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός πρόσθεσε: «Οφείλουμε να καταδικάσουμε κατηγορηματικά μέσα από τα εθνικά κοινοβούλια και τις διεθνείς οργανώσεις το φαινόμενο της τρομοκρατίας που οδηγεί την ανθρωπότητα αιώνες πίσω. Οφείλουμε μέσα από τον διάλογο να μειώσουμε τις εντάσεις στον πλανήτη και τη γειτονιά μας την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο Γερμανός πολιτικός και πρόεδρος του Γερμανορωσικού φόρουμ, Ματίας Πλάτζεκ, έκανε λόγο για σύννεφα πολέμου πάνω από την Ευρώπη. «Τα τελευταία 25 χρόνια η ζωή στην Ευρώπη ήταν ειρηνική όσο ποτέ άλλοτε. Τώρα βλέπουμε ότι ο ουρανός της Ευρώπης γεμίζει με νέα σύννεφα πολέμου. Στη Γερμανία μιλάμε για την ανάγκη ενός πολιτισμένου διαλόγου με τη Δύση και το Ισλάμ. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κάνουμε ένα διάλογο μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Θα πρέπει να θυμόμαστε τα πράγματα που μας ενώνουν και να συμβάλουμε στη συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Μια τέτοια συμμαχία δεν είναι εύκολη σήμερα. Υπάρχουν όμως πολλά κοινά συμφέροντα μεταξύ ΝΑΤΟ, Ρωσίας και Ασίας και πρέπει να μιλήσουμε για τα κοινά μας συμφέροντα».
Η Σαΐχα Ντέια μπιντ Ιμπραΐμ Αλ Χαλίφα, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν, έκανε λόγο για έναν τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο «που διεξάγεται με άλλη μορφή. Εκατομμύρια πληθυσμοί μετατοπίζονται και πέντε συν μία χώρες παίρνουν αποφάσεις για τη Μέση Ανατολή, αποκλείοντας όλες τις άλλες χώρες. Η καλύτερη λύση είναι οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή όλων των χωρών».
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ και πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, επισήμανε ότι κύριος στόχος του Παγκόσμιου Φόρουμ είναι «να τονιστεί η ανάγκη επιστροφής του ανθρώπινου στοιχείου στην κοινωνία και να καλλιεργηθεί ο διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκεύματα και παραδόσεις», αλλά και να «ακουστεί η φωνή της Ρωσίας σε μια τόσο δύσκολη εποχή».
Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιακούνιν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, «που στην περίπτωση της Ουκρανίας έσπασαν όλους τους κανόνες της διπλωματίας» και έκανε λόγο για μια «ολοκληρωτική κρίση, με άνοδο της ανισότητας και υπεροχή της παγκόσμιας κυριαρχίας μιας και μόνης χώρας». «Η πολιτική της παγκόσμιας κυριαρχίας οδηγεί στην καταστολή του αγώνα τμημάτων διαφόρων χωρών να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους», πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος του Φόρουμ και πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, παραλλήλισε τη σημερινή κρίση με την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Τότε οι κυβερνήσεις υπέφεραν από αυτισμό. Δεν εκφράζονταν, δεν άκουγαν η μία την άλλη και δεν επικοινωνούσαν. Τώρα συμβαίνει το ίδιο ανάμεσα σε ΗΠΑ- Ευρώπη και τη Ρωσία. Αν θες διάλογο και ειρήνη θα πρέπει να ακούσεις και να λάβεις υπόψη σου και την άλλη πλευρά».
Το Παγκόσμιο Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά στη Ρόδο. Συμμετέχουν σε αυτό περισσότεροι από 400 προσωπικότητες από 65 χώρες.
Κεντρικό σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «Τερματίζοντας τον πόλεμο, προλαμβάνοντας τον πόλεμο». Ειδική μνεία γίνεται για τα 100 χρόνια από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή.