Παρατηρούμε την κάθε τους κίνηση, την κάθε τους έκφραση και τον κάθε τους θόρυβο. Φροντίζουμε να είναι πάντα ασφαλή, ζεστά και να νιώθουν την αγάπη μας. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο φαγητό τους, τις ασχολίες τους και την εκπαίδευσή τους. Τα παιδάκια μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε και γι’ αυτό κάνουμε τα πάντα για να είναι ασφαλή, υγιή και να μην τους λείψει τίποτα.

Αν και οτιδήποτε έχει σχέση με τα μωράκια μας το περνάμε μέσα από μικροσκόπιο ίσως να μας έχει ξεφύγει κάτι. Κάτι τόσο απλό αλλά ιδιαίτερα βασικό για την υγιή ανάπτυξη τους. Ο λόγος για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης, το νερό.

Η ανάγκη ενυδάτωσης για τα μικρά παιδάκια

Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης από τους ενήλικες. Αυτό συμβαίνει για 3 βασικούς λόγους: Πρώτον, τα παιδιά έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε νερό συγκριτικά με το βάρος τους, δεύτερον συνήθως δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε νερό και επαφίενται αποκλειστικά στη φροντίδα κάποιου ενήλικα και τρίτον δεν μπορούν πάντα να αναγνωρίσουν τα αρχικά στάδια δίψας. Έτσι, καταλήγουν συχνά με μειωμένη πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες ενυδάτωσης του οργανισμού τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ήπια αφυδάτωση στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει μείωση της συγκέντρωσης και της διανοητικής λειτουργίας τους. Πέρα από την απαραίτητη πρόσληψη νερού θα πρέπει να ελέγχουμε και την ποιότητα του νερού που δίνουμε στα παιδάκια μας.

Το πρόβλημα με τα νιτρικά στο νερό

Ένα ιδιαίτερα ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό του νερού είναι τα νιτρικά. Πρόκειται για ισχυρά οξειδωτικά που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας νιτρικών μπορεί να προκαλέσει γαστρικά προβλήματα, κνιδώσεις, εξανθήματα, καθώς και άλλες αντιδράσεις ή ασθένειες.

Τα νιτρικά είναι άχρωμα, άγευστα, άοσμα και απορροφώνται μερικώς από τις ρίζες των φυτών. Ωστόσο, η υπερβολική τους χρήση μολύνει τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και κατ’ επέκταση υπάρχουν σαν ίχνη στα νερά που πίνουμε. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο οι επιπτώσεις τους στην υγεία είναι βλαβερές και μπορεί να είναι τόσο βραχυχρόνιες όσο και μακροχρόνιες.

Στην Ε.Ε, οι Δημόσιες Υγειονομικές Υπηρεσίες επτά χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Πολωνία, Ισπανία και Τσεχία) έχουν εκδώσει οδηγία/σύσταση, όπου προτείνουν το όριο των 10 mg/l Νιτρικών ως μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στην περίπτωση βρεφών και εγκύων, που είναι το 20% του μέγιστου επιπέδου μολυσματικών ουσιών (MCL) που συνιστάται για ενήλικες. Τα Νιτρικά είναι ιδιαίτερα βλαβερά για τις έγκυες, τα νήπια και τα μικρά παιδιά! Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων νιτρικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των διαφόρων προβλημάτων υγείας στα νεογέννητα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το σύνδρομο κυάνωσης των βρεφών (βρεφική μεθαιμοσφαιριναιμία), οι σχιστίες (π.χ. λαγόχειλο), τα προβλήματα στο νευρικό σωλήνα (νωτιαίο μυελό) και η δυσπλασία των άκρων (δυσμελία). Οι γυναίκες που εγκυμονούν ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση νερού που έχει μολυνθεί με νιτρικά.

Πιο συγκεκριμένα για το σύνδρομο κυάνωσης των βρεφών αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι είναι μια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία το βρέφος παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα την μη επαρκή πρόσληψη οξυγόνου από τα κύτταρα του οργανισμού (το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι τα νιτρικά και τα νιτρώδη μπλοκάρουν την αιμοσφαιρίνη του αίματος).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα περισσότερα αναφερόμενα κρούσματα του συνδρόμου κυάνωσης βρεφών φέρεται να οφείλονται στο μολυσμένο από νιτρικά νερό που χρησιμοποιείται για την ετοιμασία των βρεφικών τροφών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Δημόσιες Υγειονομικές Υπηρεσίες επτά χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Πολωνία, Ισπανία και Τσεχία) έχουν εκδώσει οδηγία/σύσταση, όπου προτείνουν το όριο των 10 mg/l Νιτρικών ως μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στην περίπτωση βρεφών και εγκύων.

AQUA Carpatica: Το ιδανικότερο νερό για βρέφη, παιδάκια, αλλά και τις εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες

Για να αποφύγουμε όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το είδους του νερού που βάζουμε στο ποτήρι μας. Αφού θέλουμε για τα παιδιά μας ό,τι αγνοτέρο υπάρχει, γιατί λοιπόν να μη τους παρέχουμε και το αγνότερο νερό της φύσης, το AQUA Carpatica. Το Φυσικό Μεταλλικό νερό AQUA Carpatica έχει σχεδόν μηδέν νιτρικά (0.6mg/l), γεγονός που το καθιστά απόλυτα ασφαλές για τις μητέρες και τα μωρά. Είναι το αγνότερο νερό της φύσης, η ιδανική επιλογή για ευτυχισμένες και υγιείς οικογένειες.

Επιπλέον, το ειδικό και μοναδικό στόμιο της φιάλης Kids εμποδίζει την υπερχείληση και έτσι το νερό δεν χύνεται πάνω στα ρουχαλάκια του παιδιού, όταν αυτό πίνει από την φιάλη. Χάρη σ’ αυτό το ειδικά σχεδιασμένο στόμιο-πιπίλα, αλλά και στα παιχνιδιάρικα σχέδια της φιάλης, το ΑQUA Carpatica Kids κάνει την κατανάλωση νερού εύκολη και διασκεδαστική για κάθε παιδί. Η φιάλη σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να κρατηθεί με ευκολία και ασφάλεια ακόμη και από τα πιο μικρά, παιδικά χεράκια.

Επειδή αγωνιούμε για τα πάντα που περιβάλλουν τα μικρά μας αγγελούδια ας είμαστε τουλάχιστον σίγουρες για ένα από τα βασικότερα στοιχεία της φύσης που έχουν ανάγκη. Για υγιή και γερά παιδάκια επιλέγουμε το πιο αγνό νερό της φύσης, το AQUA Carpatica.