Σαφέστατα η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η γενιά μας, είναι αυτή του κορονοϊου. Όλα τα επαγγέλματα και οι κλάδοι έχουν επηρεαστεί σοβαρά και ένας από αυτούς τους κλάδους είναι του γάμου και της βάπτισης.

Γράφει ο Γιάννης Χρυσοβιτσιώτης*

Ο κλάδος του γάμου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εστίασης και συμπαρασύρει εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα αλλά και χιλιάδες ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτόν. Τα σπασμωδικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση κατόπιν υποδείξεως των επιδημιολόγων το καλοκαίρι του 2020 οδήγησαν πάρα πολλά ζευγάρια στην αναβολή ή ακόμα και την ακύρωση τις εκδηλώσεις του γάμου τους.

Αρχικά ήταν η επιβολή πρωτοκόλλου, κατόπιν η μείωση των ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν σε ένα γλέντι και τέλος ο αριθμός των καλεσμένων στην εκκλησία, που οδήγησαν στη συρρίκνωση του κόσμου σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνει μία εκδήλωση ασύμφορη και ανεπιθύμητη για τα ζευγάρια.

Έτσι τα κτήματα γάμου και τα catering αφέθηκαν στην τύχη τους να έρχονται αντιμέτωποι ανυπέρβλητες δυσκολίες όπως, πάγια έξοδα, ενοίκια, ρυθμίσεις ακόμα και απαιτήσεις επιστροφής προκαταβολών.

Η κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια που μπορούσε βοήθησε αρκετά μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της επιδότησης των τόκων των δανείων, της αναστολής εργασίας αλλά και της παράτασης πληρωμής επιταγών. Ανέστειλε επίσης ρυθμιζόμενες οφειλές για το μέλλον. Τα μέτρα αυτά όμως, αν και είναι πάρα πολύ σημαντικά, δεν ανταποκρίθηκαν στο βάρος των υποχρεώσεων των κτημάτων και catering με αποτέλεσμα να βρίσκονται βαριά πληγωμένοι μετά από μια πτώση τζίρου που έφτασε κατά μέσο όρο το 85%.

Στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών δόθηκε μία και μόνη φορά 800 ευρώ για όλους αυτούς τους μήνες που έχουν παραμείνει κλειστοί, ποσό που δεν είναι ικανό να εξοφλήσει ούτε ένα λογαριασμό του ρεύματος.

Παραταύτα ο αξιότιμος κύριος Γεωργιάδης έδωσε μία νότα αισιοδοξίας αναφέροντας στη Βουλή πως ο κλάδος θα ανοίξει αρχές Μαΐου και πως τα ζευγάρια μπορούν επιτέλους να αρχίζουν να οργανώνουν το γάμο τους.

Η κυβέρνηση δείχνει να υπολογίζει τον κλάδο, μια αγορά που συμβάλλει έμμεσα και στην προσέλευση τουριστών στη χώρα μας ώστε να παρευρεθούν σε κάποιο μυστήριο, και η τελευταία εξέλιξη με τα 330 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν από το ΕΣΠΑ είναι μια θετική εξέλιξη για την επόμενη ημέρα.

Πιο σημαντικό από όλα όμως είναι η ψυχολογία του κόσμου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για να ξεκινήσει το κάθε ζευγάρι να κλείσει την ημερομηνία του γάμου του να μιλήσει με το φωτογράφο, με τον ανθοπώλη, με τον οίκο νυφικών, το catering και όλους τους άλλους επαγγελματίες που θα συνεργαστούν για την τέλεια δεξίωση.

Ο κλάδος και τα ίδια τα ζευγάρια χρειάζονται επιτέλους θετικά νέα για την πορεία της πανδημίας και είναι σημαντικό να προχωρήσει ο εμβολιασμός όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες και στους υγειονομικούς αλλά και στους επαγγελματίες της εστίασης ώστε με ασφάλεια και σιγουριά να μπορούν να λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι.

* Γιάννης Χρυσοβιτσιώτης, Επιχειρηματίας