Στη μεγάλη λίστα των οργανισμών, όπως τα υπουργεία αλλά και άλλοι φορείς και επιχειρήσεις, που έχουν πάρει τον δρόμο της «εξόδου» από το κέντρο των Αθηνών, προς τα προάστια, προστίθενται τώρα και πολλές ξένες πρεσβείες.
Ετσι, μετά την πρεσβεία της Χιλής, που μετακόμισε από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας στην Κηφισιά, τον δρόμο προς τα βόρεια προάστια και ειδικότερα το Χαλάνδρι παίρνει και η καναδική πρεσβεία, ενώ οι σχετικές πληροφορίες θέλουν ανάλογες μετεγκαταστάσεις να εξετάζουν και άλλες πρεσβείες, όπως αυτές της Γερμανίας και της Ελβετίας.
Ως βασική αιτία, όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή της Κυριακής αναφέρεται η διαθεσιμότητα ελκυστικά αποτιμημένων –τόσο για ενοικίαση όσο και αγορά– σύγχρονων κτιρίων, υψηλής ποιότητας, εξαιτίας της κρίσης στα προάστια. Επιπροσθέτως αναφέρονται και λόγοι μεγαλύτερης ασφάλειας.
Ήδη, η καναδική πρεσβεία προσφέρει προς πώληση το εξαώροφο κτίριό της που βρίσκεται στη γωνία των οδών Υψηλάντου και Γενναδίου, στο Κολωνάκι, με τον διεθνή κτηματομεσιτικό οίκο Colliers να έχει αναλάβει τη διάθεση του 1.411 τετραγωνικών μέτρων κτίσματος, που οικοδομήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, σε οικόπεδο 211 τετραγωνικών μέτρων. Η διπλωματική αποστολή του Καναδά θα μετακινηθεί μόλις είναι έτοιμο το νέο ιδιόκτητο κτίριό της, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, πλησίον της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη. Αριστα ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως οι επικρατούσες συνθήκες στην αγορά επέτρεψαν την κίνηση αυτή τη στιγμή που οι αναβαθμίσεις που απαιτούνταν για το προηγούμενο κτίριο έχουν δυσανάλογα υψηλό κόστος. Αντίστοιχο σκεπτικό αναφέρεται πως έχει αναπτυχθεί και στην ελβετική διπλωματική αποστολή, που είναι εγκατεστημένη στην οδό Ιασίου στο Κολωνάκι.
Αλλες πηγές αναφέρουν πάντως ότι πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές στην Αθήνα μετακινούνται βορειότερα, έχοντας αρχίσει να προετοιμάζονται γι’ αυτό τους το βήμα ήδη από το 2010. Τότε, η μετεγκατάσταση είχε κριθεί απαραίτητη για λόγους ασφαλείας, μετά τα επεισόδια που είχαν δημιουργηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και η δρομολόγηση αυτών των σχεδιασμών καρποφορεί τώρα, σε συνδυασμό με τις καλές τιμές που βρήκαν.
Αυτή η κινητικότητα πάντως, σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς κύκλους, έρχεται «σε αντίθεση με την προσπάθεια αναβάθμισης του κέντρου, που, πλην των πρεσβειών, έχει δει τα κενά κτίρια που αφήνουν πίσω τους δημόσιοι φορείς, τράπεζες, ξενοδόχοι και άλλοι να πολλαπλασιάζονται».
Σε πρόσφατη μελέτη του ερευνητικού τμήματος της NAI Hellas, το εν Ελλάδι γραφείο του διεθνούς κτηματομεσιτικού οίκου της NAI Global, που παρουσίασε πρόσφατα η «Κ», υπογραμμίζεται πως το τελευταίο δωδεκάμηνο καταγράφονται πολλές νέες μισθώσεις ή και αγορές σύγχρονων γραφειακών χώρων στα προάστια από μεγάλες κυρίως εταιρείες που μετακομίζουν από δευτερεύουσες θέσεις σε μεγαλύτερους και καλύτερους χώρους. Μισθωτές και αγοραστές με διαπραγματευτική ισχύ εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί για ποιοτικούς χώρους, αποκαλούμενους στην αγορά και «Grade A», συγκριτικά με τις αξίες του 2008-2009.
Πτώση αξιών
Σημειώνεται πως τα κτίρια γραφείων υψηλής ποιότητας παρουσίασαν την περίοδο 2009-2014 συνολική πτώση των εμπορικών τους αξιών της τάξεως του 36%. Σύμφωνα δε με στοιχεία της έρευνας, το συνολικό απόθεμα τέτοιων σύγχρονων κτιριακών χώρων είναι της τάξεως των 1,8 εκατ. τετραγωνικών μέτρων και το 46% περίπου του συνολικού αποθέματος αυτού είναι συγκεντρωμένο στο βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ το 20% βρίσκεται στα νότια προάστια και μόλις το 17% εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας.
Κάπως έτσι και ορισμένες πρεσβείες παίρνουν με τη σειρά τους τον δρόμο που οδηγεί μακριά από το κέντρο, εξηγούν στην «Κ» κορυφαίοι ξένοι διπλωματικοί κύκλοι.
Ο φόβος όμως που προκαλεί στους παράγοντες της ελληνικής αγοράς ακινήτων η τάση αυτή είναι πως το γηράσκον απόθεμα γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του σε συντήρηση, αλλά και τις φορολογικές υποχρεώσεις που πλέον το συνοδεύουν –στους μη έχοντες διπλωματική ιδιότητα ιδιοκτήτες– τείνει να μετατρέψει πλέον τις ιδιοκτησίες αυτές σε ξεκάθαρα παθητικό παρά ενεργητικό στοιχείο.