Με στόχο να προσεγγίσουν το πλοίο πάνω στο οποίο με τη μέθοδο της υδρόλυσης, γίνεται στη θάλασσα της Μεσογείου η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας αναχώρησαν το μεσημέρι από το παλιό λιμάνι των Χανίων και από το λιμάνι της Παλαιόχωρας τα τρία σκάφη που θα πραγματοποιήσουν εν πλω διαμαρτυρία.
Η αναχώρηση των δύο ιστιοφόρων ανοικτής θάλασσας από το λιμάνι των Χανίων έγινε στις τρεις παρά τέταρτο το απόγευμα, εν μέσω χειροκροτημάτων όσων βρέθηκαν στο σημείο του απόπλου για να αποχαιρετήσουν τα πληρώματα. Οι παρευρισκόμενοι φώναζαν συνθήματα κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, ενώ πάνω στα σκάφη υπήρχαν και πανό κατά της διαδικασίας της υδρόλυσης των χημικών.
Τα δύο σκάφη συνόδευσαν μέχρι την έξοδό τους από τον κόλπο των Χανίων δύο ιστιοφόρα και δύο φουσκωτά σκάφη.
Από την Παλαιόχωρα αναχώρησε το «Άγιος Νικόλαος», που συμμετέχει στον στολίσκο των πλοίων «Ένα καράβι για τη Γάζα».
Συνολικά, στα τρία πλοία επιβαίνουν 36 άτομα, μεταξύ των οποίων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, οι δήμαρχοι Σφακίων, Παύλος Πολλάκης και Αχαρνών Αστερουσίων, Ρούσος Κυπριωτάκης, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Χανίων και Ηρακλείου, Δημήτρης Κορναράκης και Ορέστης Βαρδάκης, αντίστοιχα, η πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ Χανίων, Αθηνά Γιαννουλάκη και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων.
«Πάμε για να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε μια Μεσόγειο καθαρή, χωρίς χημικά» δήλωσε, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Γιαννουλάκη.
Εξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης τόνισε: «Λέμε “όχι” σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα, για το οποίο η κυβέρνησή μας κάνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα, ανάβοντας το πράσινο φως για τη διαδικασία. Είμαστε εδώ, σε μια πράξη ευθύνης για τη θάλασσα της Μεσογείου, για να καλύψουμε το τεράστιο πολιτικό κενό της κυβέρνησης».
«Πρέπει να υπάρχει συνεχής αγώνας για καθαρή Μεσόγειο. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε, για να ευαισθητοποιήσομε κάθε πολίτη» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Ρούσσος Κυπριωτάκης.
Η απόσταση που θα διανύσουν τα τρία πλοία υπολογίζεται περίπου στα 200 ναυτικά μίλια, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Για να προσεγγιστεί η περιοχή θα χρειαστούν περίπου 28 ώρες, ενώ το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις ημέρες μαζί με την επιστροφή.