Σε πόλο έλξης έχει μετατραπεί η Γερμανία για τους νέους Έλληνες που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Η μη εύρεση εργασίας στη χώρα μας αλλά και οι δύσκολες επαγγελματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν οι νέοι, τους έχουν αναγκάσει να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Όπως λένε μάλιστα στο newsbeast.gr παράγοντες της ελληνικής αλλά και της γερμανικής αγοράς που συνεργάζονται για να υποστηρίξουν τα νέα παιδιά, η αγορά εργασίας δημιουργεί ένα πολλά υποσχόμενο περιβάλλον για ορισμένες κατηγορίες εξειδικευμένων εργαζομένων.
Ρεπορτάζ: Βάσω Ασμανίδου
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στη Γερμανία ένας Έλληνας που μόλις έχει προσληφθεί ως βοηθός νοσηλευτή και-το πιο σημαντικό- είναι εντελώς άπειρος, αμείβεται με 1800 ευρώ μεικτά, δηλαδή παίρνει καθαρά κάτι παραπάνω από 1.300 ευρώ για οκτώ ώρες εργασίας. Στην Ελλάδα, ένας βοηθός νοσηλευτή με τα ίδια ακριβώς προσόντα παίρνει πολύ λιγότερα από 1.000 ευρώ…
Ο πλέον ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός
Με βάση τα στοιχεία που έχει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για το 2012, η Γερμανία είναι ο δεύτερος (μετά τις ΗΠΑ) πιο ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός ανάμεσα στις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού. Κι αυτό γιατί στις χώρες που έχουν πληγεί από το μνημόνιο, η έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής και η ανεργία που συνεχώς καλπάζει, δημιουργεί την ανάγκη της μετανάστευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε 33.379 νεοεισελθόντες από την Ελλάδα για το 2013. Ωστόσο, το μεγάλο βήμα για το εξωτερικό είναι μια δύσκολη υπόθεση.
«Γιατί έφυγα»
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη συνεργάζεται με την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και γι’ αυτό δίνει την ευκαιρία σε Έλληνες έως 32 ετών, που έχουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ή τελειόφοιτους μεταπτυχιακούς φοιτητές, να κάνουν εξάμηνη πρακτική σε γερμανικές επιχειρήσεις, δίνοντάς τους μάλιστα ως υποτροφία 1.100 ευρώ.
Μία Ελληνίδα που επέλεξε αυτή την οδό για να αποκατασταθεί επαγγελματικά είναι η Κυριακή Μανουσαρίδου, κάτοχος μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική.
Η Κυριακή Μανουσαρίδου, κάνει την πρακτική της ως προγραμματίστρια στην εταιρεία UNISOLO GmbH στο Μπραουνσβάιγκ. Στη Γερμανία η Κυριακή βρίσκεται τέσσερις μήνες και είναι πολύ ικανοποιημένη και για την εταιρεία στην οποία εργάζεται αλλά και για τις συνθήκες εργασίας. «Είχα άλλη ιδέα για τη Γερμανία πριν έρθω αλλά τελικά μου αρέσει εδώ», αναφέρει εξηγώντας ότι όταν έκανε την αίτηση στο Ίδρυμα Μποδοσάκη δεν γνώριζε σε ποια χώρα θα τη στείλουν. «Διάλεξα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν αποφάσισα να μεταναστεύσω από την αρχή στη Γερμανία», συμπληρώνει. Όμως, όπως λέει, σκέφτεται να μείνει στο εξωτερικό για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια ακόμη για να εργαστεί. «Εδώ έχουμε τη σιγουριά. Έχω ηρεμήσει. Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα εδώ. Δεν υπάρχει αυτή η μιζέρια την οποία μας κατάντησαν να έχουμε στην Ελλάδα. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δε γνωρίζω γερμανικά αλλά μαθαίνω», αναφέρει για να προσθέσει ότι είναι καλύτερο για τους νέους να έρθουν μέσα από ένα πρόγραμμα.
Η Δέσποινα Καζαντζίδου είναι η γενική διευθύντρια της εταιρείας σχεδιασμού και εφαρμογής συστημάτων πληροφορικής UNISOLO GmbH. Ως εργοδότης της Κυριακής Μανουσαρίδου δηλώνει πολύ υπερήφανη για τη δουλειά της υπαλλήλου της και υποστηρίζει ότι βγαίνει κερδισμένη με τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Μποδοσάκη γιατί αποκτά εξειδικευμένο προσωπικό. «Θα θέλαμε πολύ τα παιδιά να βρουν δουλειά στην Ελλάδα αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Γι’ αυτό φροντίζουμε να τους δίνουμε κι εμείς δουλειά», λέει η κ. Καζαντζίδου, η οποία σπούδασε στη Γερμανία και από τότε έμεινε εκεί και πέτυχε στον τομέα της. «Δικός μου στόχος είναι οι γερμανικές εταιρείες, όπως η δική μου, να κάνουν παραρτήματα στην Ελλάδα για να μην αναγκάζονται οι νέοι να μεταναστεύουν. Αυτό πραγματικά με λυπεί», συμπληρώνει.
Πάντως, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να επιλέγουν να έρχονται μέσω προγραμμάτων κι όχι μεμονωμένα γιατί έτσι τα πράγματα μπορεί και να μην είναι τόσο εύκολα για εκείνους.