Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, τονίζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Χάφινγκτον Ποστ» πως «παρά τη γενικότερη έκρυθμη ατμόσφαιρα πολλαπλών κρίσεων, η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει ένα παράδειγμα σταθερότητας, οικονομικών ευκαιριών και βεβαίως τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και τουριστικών προορισμών, προχωρώντας σταθερά προς την ανάκαμψη, έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης».
Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρεται στο «νέο πρόσωπο της Ελλάδας» δίνοντας έμφαση στον εκσυγχρονισμό, στην καινοτομία και στη φιλοξενία της χώρας, ενώ παράλληλα καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα της ανατολικής Μεσογείου.
Ο Έλληνας πρεσβευτής επισημαίνει σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «η ενέργεια είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, που πλέον έχει καταστεί ένας κρίσιμος διεθνής ενεργειακός παίκτης» και «όλα τα ενδεχόμενα έρευνας και εκμετάλλευσης των πιθανών ελληνικών υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων είναι ανοιχτά και θα αξιοποιηθούν στο έπακρο από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες μελέτες για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο μέσω Ελλάδας, που ήδη διαθέτει σταθμό υγροποίησης στη Ρεβυθούσα, προς την Ευρώπη».
Στη συνέχεια, ο κ. Παναγόπουλος σημειώνει, ότι «στη διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ ελήφθησαν σημαντικές και πολυαναμενόμενες αποφάσεις, όπως η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης της Ευρωζώνης, ενώ η Ελλάδα πραγματοποιεί συνεχώς μεγάλα βήματα στον τομέα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και της επιχειρηματικής καινοτομίας, γεγονός που αποδεικνύεται ιδιαίτερα από τη μεγάλη απήχηση των νέων επιχειρήσεων, από Έλληνες επιχειρηματίες, που έχουν διεθνή αναγνώριση και επιτυχία. Ειδικότερα, 16 διαφορετικές ελληνικές νέες εταιρείες τεχνολογίας εκπροσωπήθηκαν στο φετινό “Startup Village” του Southwest Interactive Festival, που πραγματοποιήθηκε στο Όστιν, ενώ το ενδιαφέρον των Αμερικανών επιχειρηματιών είναι δεδομένο, καθώς πολλές νέες εταιρείες εξαγοράζονται ή χρηματοδοτούνται με αμερικανικά κεφάλαια, με άμεσο αποτέλεσμα να ισχυροποιούνται δημιουργώντας πολύτιμες θέσεις εργασίας».
Ο κ. Παναγόπουλος προσθέτει επίσης, ότι «επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προχώρησαν στην υιοθέτηση ενός διμερούς Σχεδίου Εμπορικής Δράσης, γεγονός που δημιούργησε ήδη πληθώρα εργασιακών ευκαιριών για νέους ιδιαίτερα καταρτισμένους Έλληνες σε εταιρείες όπως οι IBM, Microsoft, Coca Cola και Onex Technologies, ενώ στο πλαίσιο του Global Entrepreneurship Program (GEP), που κατευθύνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η προσφορά αντίστοιχων ευκαιριών από πολλές άλλες σημαντικές διεθνείς εταιρείες».
Καταλήγοντας, υπογραμμίζει, ότι «οι δύσκολες, αλλά σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ουσιαστικά αποτελούν φόρο τιμής για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά την ιστορική τους παράδοση στη δημοκρατική διακυβέρνηση και στις δημοκρατικές διαδικασίες, διατηρώντας παράλληλα μια ηγετική συμβολή, τόσο για την αξιοπιστία της ΕΕ, όσο και για την επίτευξη της περιφερειακής σταθερότητας».