Με την ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C συνδέουν οι ελληνικές ανακριτικές αρχές την «Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν». Ο 40χρονος επικεφαλής της, Serif Turune (ή «Ερκάν») συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στα Εξάρχεια με την κατηγορία ότι παρείχε υποστήριξη στη δράση της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο -DHKP-C».
Όπως αναφέρει σήμερα η «Καθημερινή», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ερκάν «υπό τη σκέπη της Επιτροπής Αλληλεγγύης» παρείχε σε μέλη της DHKP-C πληροφορίες για διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων.
Ο Turune συνελήφθη την Παρασκευή σε διαμέρισμα της οδού Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια από αστυνομικούς της Ασφάλειας. Όπως αποκαλύφθηκε, σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή Μυτιλήνης για ανάμειξή του στη μεταφορά όπλων και εκρηκτικών με ταχύπλοο σκάφος ανοικτά της Χίου, το καλοκαίρι του 2013. Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της 30ής Ιουλίου, λίγες μόλις ώρες μετά τις πρώτες συλλήψεις για την υπόθεση της Χίου, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν κάνει έφοδο στα γραφεία της Επιτροπής στα Εξάρχεια, απ’ όπου είχαν κατάσχει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους κ.ά. Ολα τα ευρήματα είχαν μεταφερθεί για εξερεύνηση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Ο 40χρονος Serif Turune είχε προσαχθεί στη ΓΑΔΑ, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα είχε αφεθεί ελεύθερος δίχως να ασκηθεί δίωξη εναντίον του.
Πλην του Ερκάν, στις αστυνομικές επιχειρήσεις της περασμένης Παρασκευής συνελήφθησαν ακόμα δύο γυναίκες από την Τουρκία, ηλικίας 24 και 48 ετών. Η νεαρή Harika K. προσήχθη μάλλον τυχαία στη ΓΑΔΑ το μεσημέρι της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης ενάντια στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. Μεταφέρθηκε μαζί με ορισμένους ακόμα διαδηλωτές στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπου διαπιστώθηκε ότι σε βάρος της εκκρεμούσαν: ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Λέσβου για την υπόθεση των όπλων στη Χίο, καθώς και διεθνές ένταλμα σύλληψης της Interpol Τουρκίας για συμμετοχή της στην DHKP-C. Συγκεκριμένα, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λέσβου κατηγορεί τη Harika K. ότι παρείχε άμεση συνδρομή και συγκεκριμένα πληροφορίες και οικονομική στήριξη στην οργάνωση DHKP-C. Παρόμοιο είναι το κατηγορητήριο που βαρύνει τη 48χρονη Fadik A., η οποία κατά πληροφορίες ζει στην Ελλάδα υπό καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, όπως και η 24χρονη Harika.
Για λόγους ασφαλείας, οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι στο Εφετείο της Αθήνας αντί του δικαστικού μεγάρου Λέσβου. Ζήτησαν και πήραν προθεσμία και πρόκειται να απολογηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής ενώπιον του εισαγγελέα και του ειδικού ανακριτή Μυτιλήνης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της 30ής Ιουλίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών είχε εντοπιστεί από το Λιμενικό φουσκωτό σκάφος με τέσσερις επιβαίνοντες, οι οποίοι μετέφεραν 2 αντιαρματικούς όλμους, 4 χειροβομβίδες, 2 πιστόλια, 195 σφαίρες, καθώς και 2 εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μεταξύ των συλληφθέντων για την υπόθεση ήταν ο 33χρονος Μεχμέτ Γιαϊλά και ο 55χρονος Χασάν Μπιμπέρ. Και οι δύο κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C, ενώ συγκεκριμένα ο Μπιμπέρ φέρεται ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγκυρα, τον Μάρτιο του 2013. Το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των δύο κρατουμένων απορρίφθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου, τη 15η Νοεμβρίου.