Να κάνουν το εμβόλιο προτρέπει ο καθηγητής ιολογίας της Οξφόρδης, Άρης Κατζουράκης τους Έλληνες, τονίζοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι του 2021. Προειδοποιεί δε, ότι «μας περιμένει δύσκολος χειμώνας».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κατζουράκης συμβούλευσε τους Έλληνες να εμβολιαστούν διαβεβαιώνοντας ότι οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων που έχουν πάρει έγκριση έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν καμία σοβαρή παρενέργεια πέρα από το… τσίμπημα στο μπράτσο.
Σε ότι αφορά δε τις παρενέργειες σε ανθρώπους που είχαν συγκεκριμένες αλλεργίες, σημείωσε ότι πλέον έχουν καταγραφεί και έχουν συμπεριληφθεί στις οδηγίες. Η γενική σύσταση είναι άτομα που πάσχουν από σοβαρές αλλεργίες να μην κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού.
Τόνισε δε, ότι μας περιμένει ένας «πολύ δύσκολος χειμώνας», ενώ αναμένει ότι μπορεί από την άνοιξη να αρχίσει να υπάρχει μία καλύτερη κατάσταση.
«Ο χειμώνας θα είναι δυστυχώς πολύ δύσκολος».
Θα πάρει χρόνο μέχρι η επιδημιολογική κατάσταση να επιτρέψει την χαλάρωση των μέτρων και στην Ελλάδα ακόμη τα στοιχεία είναι πολύ άσχημα, εξήγησε.
Ωστόσο πλέον υπάρχει ένα «ορατό τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «πρέπει να παίξουμε άμυνα» μέχρι με τη βοήθεια του εμβολίου να καταφέρουμε σοβαρό χτύπημα στην πανδημία.
Όπως εξήγησε, «καθώς αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και μειώνονται οι σοβαρές επιπτώσεις της ασθένειας και σε ένα βαθμό και η μεταδοτικότητα, -αν και δεν ξέρουμε ακόμη ακριβώς σε πιο βαθμό συμβαίνει αυτό, αλλά σίγουρα θα μειώνει τη μεταδοτικότητα σε ένα βαθμό- σταδιακά η κοινωνία θα επιστρέφει σε μια κανονικότητα».
Κάποιοι περιορισμοί, όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή των συνωστισμών θα εξακολουθήσουν πάντως να είναι απαραίτητοι και το καλοκαίρι, έσπευσε να προσθέσει. «Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το ζούμε όλο αυτό, όπως τώρα»
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις διαφορετικές τεχνολογίες στις οποίες βασίζονται το εμβόλιο της Οξφόρδης και της Astra Zeneca και αυτό της Pfizer/Biontech, το οποίο θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι το τελευταίο βασίζεται σε πιο σύγχρονη τεχνολογία.
Για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια, εξήγησε ότι ακόμη δεν έχουμε ακριβή εικόνα. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η προστασία του εμβολίου διαρκεί κάποιους μήνες. «Τώρα αν το εμβόλιο μπορεί να μας προστατεύει έναν ολόκληρο χρόνο, αυτό θα το ανακαλύψουμε στην πορεία».