Σε εξέλιξη είναι το κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρόδο, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας το βράδυ του Σαββάτου (12/12) και στο οποίο φαίμεται να εμπλέκεται ένας 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στo νησί και ένας 54χρονος μάγειρας στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Κως – Καστελόριζο.
Τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο ελληνικός και ο τουρκικός στόλος ήταν παρατεταγμένοι ο ένας απέναντι από τον άλλο στο Αιγαίο, και με το Oruc Reis να προκαλεί συνεχώς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, βρισκόταν σε εξέλιξη η σκοτεινή δράση δύο κατασκόπων σε βάρος της Ελλάδας.
Για πρώτη φορά διαπιστώνεται η εμπλοκή υψηλόβαθμου στελέχους του τουρκικού προξενείου της Ρόδου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, φέρεται να στρατολόγησε μέλος πληρώματος πλοίου που εκτελούσε δρομολόγια από το νησί προς το ακριτικό Καστελόριζο. Το σχέδιο ήταν συγκεκριμένο. Ήθελαν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή κάθε λεπτομέρεια για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν πάνω και γύρω από το Μεγίστη.
Ο ναυτικός είχε την δυνατότητα χωρίς να δίνει στόχο να βρίσκεται μέρα παρά μέρα στο νησί. Εκεί η εντολή που είχε ήταν να μαθαίνει και να φωτογραφίζει τις θέσεις των ελληνικών δυνάμεων.
Στη συνέχεια προωθούσε τα πάντα στο στέλεχος του τουρκικού προξενείου, και εκείνος με τη σειρά του έδινε όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες στην Τουρκία, σε μια χρονική στιγμή όπου στο Αιγαίο τα πάντα κρέμονταν από μια κλωστή.
Από «τυφλό» σημείο στο ενυδρείο έφευγαν οι αναφορές στην Άγκυρα
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το MEGA, οι κατάσκοποι χρησιμοποιούσαν ένα «τυφλό» σημείο στο ενυδρείο της Ρόδου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 35χρονος πήγαινε στο συγκεκριμένο σημείο όταν ήθελε να ενημερώσει τους Τούρκους.
Ο λόγος είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν δυνατό σήμα, σε αντίθεση με το σήμα τουρκικής εταιρίας που είναι πιο δυνατό.
Συνδεόταν λοιπόν στο ίντερνετ με την τουρκική εταιρεία και έστελνε ολόκληρη την ενημέρωση.
Τα πρόσωπα των κατασκόπων
Ο πρώτος κατηγορούμενος είναι ένας 35χρονος ο οποίος εργάζεται στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου στη θέση του γενικού γραμματέα.
Έχει καταγωγή από την Ροδόπη ενώ είναι παντρεμένος με μια Ελληνίδα μουσουλμάνα κάτοικο Ρόδου και βρίσκεται στο νησί των ιπποτών τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο δεύτερος άνδρας που κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας είναι 54 ετών και εργάζεται ως μάγειρας στο πλοίο όπου εκτελεί δρομολόγια προς το Καστελόριζο.
Έχει και αυτός καταγωγή από την Ροδόπη και υποστήριξε στις αρχές ότι γνωρίζει τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο με άλλα άτομα από την Κομοτηνή.
Στο σπίτι του γενικού γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε έρευνα παρουσίας δικαστικού λειτουργού.
Εκεί εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οχτώ κινητά τηλέφωνα.
Όλα θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών όπου θα αναζητηθούν πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα των αρχών.
Στις έρευνες συμμετείχε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Ασφάλεια Ρόδου και η Κρατική Ασφάλεια από την Αθήνα ενώ σε βάρος των δυο ανδρών σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπεία και περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων.
Η «αναφορά» στην Άγκυρα αφορούσε:
- Κινήσεις ελληνικού στόλου
- Οπλισμός πολεμικών πλοίων
- Μετακινήσεις ενόπλων δυνάμεων από και προς το Καστελόριζο
- Εργασίες και σκοπείς στο Καστελόριζο
Η ΕΥΠ ψάχνει πιθανό δίκτυο και άλλων συνεργατών που έδιναν στοιχεία στην Άγκυρα.
Η απολογία
Σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο μάγειρας, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για το ποτέ αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, τα νούμερα που αναγράφονται στα πολεμικά πλοία που ήταν το καλοκαίρι στην περιοχή, να τα βγάζει φωτογραφίες και να του περιγράφει ακριβώς τι έχουν πάνω.
Επίσης του ζητούσε, όταν ως επιβάτες στο πλοίο ήταν στρατιωτικοί, να προσπαθεί να κρυφακούει τις συνομιλίες τους και να τους απαθανατίζει με το κινητό του.
Οι συναντήσεις των δυο ανδρών γίνονταν σε καφενεία της Ρόδου και ο μάγειρας υποστηρίζει ότι δεν εισέπραττε χρήματα αλλά ότι το έκανε γιατί ο υπάλληλος του προξενείου τον είχε πείσει ότι ήταν υποχρέωση τους να βοηθούν τη χώρα της Τουρκίας.
«Δεν έκανα τίποτα για τα χρήματα. Μόνο ένα καλό κινητό πήρα για να βγάζω λεπτομερείς φωτογραφίες. Ό,τι έκανα το έκανα για τη «μητέρα πατρίδα» την Τουρκία», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Φως» αναμένεται να ρίξουν οι 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του μάγειρα
Η δράση του 35χρονου, ήταν γνωστή στις διωκτικές αρχές και στην ΕΥΠ από τον Φεβρουάριο του 2017. Η δράση του ξεκίνησε να καταγράφεται από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Κομβικό σημείο για την ένταση των ερευνών, φαίνεται πως ήταν το περιστατικό του περασμένου Σεπτέμβριου με τη δολιοφθορά με κόκκινη μπογιά σε ελληνική σημαία σε βραχώδη περιοχή στο Καστελόριζο.
«Φως» αναμένεται να ρίξουν οι 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του και τα οποία βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους.