Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 96 ετών ένας από τους ανθρώπους που αποτελούσε «ζωντανή μαρτυρία» του εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα επιζήσασα από τα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, έφυγε από τη ζωή, όπου δοκιμάστηκε σκληρά, με τον αριθμό του στρατοπέδου χαραγμένο στο αριστερό της χέρι και την ψυχή της.
Στα 17 της χρόνια, η Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε τη θηριωδία. Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο.
Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέλφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς.
Το Μάρτιο του 2014, η κ. Κοέν τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν στα Ιωάννινα συναντήθηκε με τον άλλοτε Γερμανό πρόεδρο, Γιόαχιμ Γκάουκ. «Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είπε η Εσθήρ Κόεν και ο εκείνος την αγκάλιασε.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη.