«Ο τρόπος που αυξήθηκαν τα κρούσματα τις τελευταίες 10 ημέρες ήταν δραματικός. Όταν βλέπεις τέτοια ξαφνική αύξηση φοβάσαι ότι έχουμε μπει ήδη σε εκθετική αύξηση που σημαίνει ότι κάθε 8 με 10 μέρες θα διπλασιάζονται τα κρούσματα. Ισχύει ότι υπάρχει ο κίνδυνος χωρίς πολύ σημαντικά μέτρα και αυστηρή εφαρμογή των παλιών και των καινούργιων μέτρων, προς το τέλος Νοεμβρίου μπορεί να ξεπεράσουμε τις 2.000-2.500 κρούσματα».
Τα παραπάνω ανέφερε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Σύμφωνα με την ίδια, ναι μεν τα περισσότερα τεστ αυξάνουν τον αριθμό των αναγνωρισμένων κρουσμάτων, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. «Σε πολλές περιοχές φαίνεται ότι το ποσοστό των θετικών στο σύνολο των τεστ ξεπερνάει το 3, καμιά φορά φτάνει και 3,5. Αυτό είναι ένδειξη συναγερμού. Εκτός αν πιστέψουμε ότι τα τεστ γίνονται σε πληθυσμούς οι οποίοι είναι ήδη ύποπτοι και επομένως δεν εκφράζει αυτό το ποσοστό το σύνολο του πληθυσμού της χώρας», διευκρίνισε.
Εστίες κορονοϊού είναι και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σύμφωνα με την κ. Λινού, και πρέπει να ενισχυθούν με δρομολόγια. Μάλιστα πρότεινε με ένα είδος συμβάσεων να χρησιμοποιηθούν και τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά και να μπουν στη μάχη και τα ταξί με ένα είδος κουπονιού που θα δίνεται στους πολίτες.
Όσον αφορά στο σύστημα υγείας, είπε ότι απλές κλίνες πάντα μας περίσσευαν και αν πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των θετικών, και ειδικά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τότε μπορεί να μην μας φτάνουν οι ΜΕΘ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Λινού είπε ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα πριν το lockdown που δεν έχουν αποφασισθεί ακόμα να χρησιμοποιηθούν, όπως περισσότερα τεστ, ειδικά στα σχολεία, αλλά και όπου είναι δυνατόν και βοηθάει και το κλίμα της χώρας μας το μάθημα σε ανοιχτούς χώρους.