Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει το σόου του.
Η γειτονική χώρα ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει νέες Navtex, η μια στην «καρδιά» του Αιγαίου για άσκηση με πραγματικά πυρά το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου -δηλαδή θα ολοκληρωθεί ανήμερα της εθνικής επετείου για την Ελλάδα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δύσκολος ο δρόμος της διπλωματίας. H Navtex έρχεται σε μία στιγμή που αναζητείται κοινή συνισταμένη για έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και ενώ το κλίμα «δυναμιτίστηκε» με την απόφαση για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.
Σύμφωνα με τον χάρτη με τις συντεταγμένες που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης χθες το βράδυ, η θαλάσσια περιοχή που δεσμεύει η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, των Ψαρών, της Εύβοιας και της Χίου.
Στον «αέρα» οι διερευνητικές επαφές
Καθίσταται σαφές, ότι ο νέος αυτός κύκλος προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας δυναμιτίζει το έστω και φαινομενικά καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και τελική κατεύθυνσή την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.
Ο Ερντογάν αιφνιδίασε, καθώς αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν θα επιδιδόταν σε μονομερείς ενέργειες στην περιοχή και θα έριχνε τους τόνους. Κι όμως παρότι έδειχνε να μικραίνει η απόσταση που τον χωρίζει από την Ευρώπη και τη Δύση, τράβηξε με την κίνησή του αυτή μία ακόμη διαχωριστική γραμμή και εγκατέλειψε το δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου.
Γρίφος η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου
Τα φώτα είναι σήμερα στραμμένα στην Μπρατισλάβα, όπου μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει σε φόρουμ που αφορά την ασφάλεια στο οποίο και θα μιλήσει ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια.
Και ενώ όλα έδειχναν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία βρισκόταν κοντά σε μία συνάντηση των δύο ανδρών, η οποία και θα σηματοδοτούσε την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, η ατζέντα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης πλέον αλλάζει και το δίλημμα έγκειται στο αν ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του για να μεταφέρει την οργή της Ελλάδας για τις νέες προκλήσεις ή θα πραγματοποιηθεί απλά ένα τετ α τετ στο περιθώριο της εκδήλωσης.
Πάντως ένα στίγμα έδωσε χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στη Θεσσαλονίκη και στο μνημείο της Ροτόντας, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου».
Τα σενάρια
Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, η Ελλάδα θα αποτυπώσει τη δυσαρέσκειά της αλλά θα επιμείνει στο να καλεί την Τουρκία να ορίσει την ημερομηνία του 61ου γύρου τα ν διερευνητικών επαφών. Με αυτήν τη τακτική είτε ο Ταγίπ Ερντογάν θα εκτεθεί στη Γερμανία που «έβαλε πλάτη» για τις κυρώσεις, είτε θα κάνει μία ακόμη «πιρουέτα» και θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Το σίγουρο πάντως είναι, ότι προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να βάλει και το Κυπριακό, “από το παράθυρο” στην διμερή συζήτηση, θα αποτύχει, γιατί για το Κυπριακό δεν συζητά απευθείας η Ελλάδα με την Τουρκία. Απαιτείται μία άλλη διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πρωταγωνιστή την Κυπριακή Δημοκρατία.
Και μπορεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να δόθηκε στην Τουρκία δίμηνη περίοδος χάριτος αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων, ωστόσο μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, υπάρχει ένα ενδεχόμενο στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 – 16 Οκτωβρίου να μπει εμβόλιμα στην ατζέντα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.