Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε τις ενέργειες που θα γίνονται αν ένα παιδί ή καθηγητής εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού στο σχολείο.
Τα πρώτα βήματα που θα ακολουθηθούν θα είναι η άμεση επικοινωνία της οικογένειας, αλλά και η απομόνωση του παιδιού σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τους άλλους μαθητές.
Συγκεκριμένα η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας: «Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα».
Στη συνέχεια η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας ανέφερε: «Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού. Εν αναμονή του αποτελέσματος για το τεστ Covid-19, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του».
«Να μείνουν σπίτι όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο»
Η κ. Παπαευαγγέλου ζήτησε όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο να παραμείνουν στο σπίτι και να ενημερωθεί το σχολείο.
«Γενική αρχή για την ασφαλή λειτουργία είναι ότι κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ο οποίος εμφανίζει έστω και ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι παραμένει στο σπίτι και ενημερώνει τη σχολική μονάδα για την ασθένειά του. Συμπτώματα όπως πυρετό, ή βήχα ή δύσπνοια ή αοσμία», ανέφερε η καθηγήτρια λοιμωξιολόγιας για το ενδεχόμενο που τα συμπτώματα εμφανιστούν στο σπίτι.
Από εκεί και πέρα αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του και στη συνέχεια, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό.
Το σχολείο και σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.
Σε περίπτωση που βγει θετικό το τεστ, ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά από 10 ημέρες.
Στις 8:15 το πρώτο κουδούνι στα σχολεία τη Δευτέρα και μετά αγιασμός – Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας
Στα σχολεία τους θα πρέπει να βρίσκονται στις 8:15 το πρωί της Δευτέρας οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο, και μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι μαθητές θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα γίνει ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:
– Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
– Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
– Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
– Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
– Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).
Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.
Κεραμέως: Ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουμε τμήματα και σχολεία
Τη Δευτέρα (14/09) είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τα σχολεία στην Ελλάδα και να ξεκινήσει η νέα χρονιά. Η Νίκη Κεραμέως έλαβε μέρος στην ενημέρωση της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου για τον κορονοϊό, από όπου και ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις από το υπουργείο Παιδείας.
Αρχικά, η υπουργός Παιδείας έστειλε το το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.
Ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. Όπως ενημέρωσε η κ. Κεραμέως, η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.
Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία για θέσπιση ομάδα κρούσης μεταξύ υπουργείου Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι «κρίνεται αναγκαία. Η ομάδα αυτή θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση στη διαχείριση κρουσμάτων στα σχολεία, προκειμένου να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική».
Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει ως υπουργείο Παιδείας την ιστοσελίδα “Μαθαίνουμε Ασφαλείς”, όπου περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και γονείς σε συχνές ερωτήσεις, γενικότερα όλο το υλικό που αφορά τη διαχείριση της πανδημίας στις εκπαιδευτικές δομές. Επίσης, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ενημερωτικά βίντεο, που απευθύνονται ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, για να υπογραμμίσουμε τη σημασία στα μέτρα πρόληψης».
Και συνέχισε: «Πρόκειται για δυναμική διαδικασία και είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για κάθε πιθανή ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ληφθέντων μέτρων και για να διευκολύνουμε κάθε διαδικασία.
Μια νέα χρονιά ξεκινά με ιδιαιτερότητες. Οι προτεραιότητες είναι δύο: Να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την τόσο σημαντική και απαραίτητη εκπαιδευτική διαδικασία και αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους.
Ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουμε τμήματα ενδεχομένως και σχολεία. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και καθόλα προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο κρουσμάτων».