Για την ανάγκη σύγχρονων και λειτουργικών θεσμών για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος ΚΕΕ & ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Η ανάγκη σύγχρονων και λειτουργικών θεσμών για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών έχει αναδειχθεί επανειλημμένα από το Επιμελητήριό μας.

Θεωρούμε ότι είναι κάτι που αφορά άμεσα την προσπάθεια να βελτιωθεί το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Να δημιουργηθούν συνθήκες οι οποίες θα ευνοούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εθνικού πλούτου και κοινωνικού προϊόντος.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας διαθέτει μέχρι και σήμερα ένα δύσβατο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό νόμων, συχνά διφορούμενων και αλληλοαναιρούμενων, από πολλαπλές επικαλύψεις και από υψηλό βαθμό ασάφειας και πολυπλοκότητας. Αποτέλεσμα είναι να επικρατεί σύγχυση, να προκαλούνται συχνά τριβές και διαφορές και – βεβαίως – να δημιουργείται ένας τεράστιος όγκος υποθέσεων, τις οποίες η ελληνική Δικαιοσύνη αδυνατεί να διεκπεραιώσει εγκαίρως.

Οι συνέπειες είναι προφανείς. Οι καθυστερήσεις και η διαιώνιση της αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων προκαλούν υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις – τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα.

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην άμβλυνση του προβλήματος, καθιστώντας δυνατή την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Είναι μια διαδικασία που στηρίζεται σε

– Στην εκούσια συμμετοχή των αντιμαχόμενων μερών

– Στην παρουσία διαπιστευμένων διαμεσολαβητών

– Στη διασφάλιση εγκυρότητας, μέσω αξιόπιστων και αποτελεσματικών Κέντρων Διαμεσολάβησης.

Με βάση αυτές τις προδιαγραφές και με στόχο να στηρίξει την ανάπτυξη του θεσμού, το ΕΒΕΑ προχώρησε στην ίδρυση Κέντρου Διαμεσολάβησης, που εγκαινιάστηκε πριν από ένα περίπου χρόνο. Η αποστολή του είναι:

– Να παρέχει πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με το θεσμό

– Να διαχειρίζεται διαφορές που παραπέμπονται σε διαμεσολάβηση, αναλαμβάνοντας τη διοικητική και τεχνική οργάνωση της διαδικασίας

– Να παρέχει βοήθεια στα ενδιαφερόμενα μέρη για την επιλογή διαπιστευμένων διαμεσολαβητών, από το σχετικό κατάλογο που τηρεί το Κέντρο.

– Να λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και του διαμεσολαβητή

– Να διαχειρίζεται τις οικονομικές παραμέτρους της διαδικασίας

– Και να παρέχει μια σειρά ακόμα υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως είναι οι μεταφράσεις, διερμηνείες κτλ.

Στόχος μας είναι η διαρκής αναβάθμιση του θεσμού και των υπηρεσιών που παρέχονται μέσα από το Κέντρο Διαμεσολάβησης του ΕΒΕΑ, ώστε να ανταποκρίνονται στις υψηλότερες απαιτήσεις διαιτησίας.», τόνισε, στον χαιρετισμό του, ο Κ. Μίχαλος.