Σύσκεψη για τον συντονισμό της διαδικασίας αποκατάστασης των 82 παλαιών ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, υπό την προεδρία του γγ Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Γιώργος Διδασκάλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Τρίπολης και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, Γιάννης Σμυρνιώτης και εκπρόσωποι δήμων της περιφέρειας.

Ο κ. Καλογερόπουλος επέμεινε στο θέμα των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ ορθώς πράττει ελέγχοντας το πώς διατίθενται τα κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε, δε, ότι σχετικά με τις καθυστερήσεις, υπάρχουν, πλέον, και ποινικές ευθύνες για τους τοπικούς άρχοντες. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κάνει βήματα προόδου στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων καλύπτοντας πολύτιμο χρόνο, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εντός του τρέχοντος έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού τον επόμενο μήνα δημοπρατείται το έργο αποκατάστασης των παλαιών ΧΑΔΑ. Παράλληλα, κάλεσε τους πολιτικούς που εναντιώνονται στην όλη διαδικασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, αλλά και τους πολίτες που αντιδρούν, να μην κρίνουν ένα έργο πριν αυτό ολοκληρωθεί, καθώς τέτοιου είδους ενέργειες, όπως είπε, δεν βοηθούν τον τόπο.

Ο κ. Τατούλης επισήμανε ότι έχει αναγνωριστεί η προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αυτόν τον τομέα, σημειώνοντας και ο ίδιος ότι, πλέον, εκτός από τα πρόστιμα που θα επιβάλονται στους δήμους, θα υπάρχουν και ποινικές ευθύνες με ονοματεπώνυμο για τη μη διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης, ανέφερε ότι έως το τέλος Απριλίου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση και θα έχει επιλεγεί οριστικός ανάδοχος του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ξεπερνώντας μάλιστα και το χρονικό όριο που είχε τεθεί εξαρχής.