Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ σχετικά με «οικονομικό σκάνδαλο» βρίσκεται μεγάλη ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Ντέμιρ Κάπια-Σμόκβιτσα (νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ, το οποίο συνδέει οδικά τη χώρα με την Ελλάδα).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, κατήγγειλε «οικονομικό σκάνδαλο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο εμπλέκονται η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και η ελληνική κατασκευαστική Άκτωρ», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Γκρούεφσκι για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου κατακυρώθηκε στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ και όχι σε άλλη εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είχε υποβάλει καλύτερη προσφορά.

Ο εκπρόσωπος του SDSM Πέτρε Σιλέγκοφ ισχυρίστηκε ότι το σκάνδαλο αυτό «ξεδιπλώνεται» με τη μορφή του ξεπλύματος χρήματος. Σύμφωνα με τον κ. Σιλέγκοφ, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, Έλληνες πολίτες μεταβαίνουν οργανωμένα στην επαρχιακή πόλη Νεγκότινο (εκεί βρίσκεται η έδρα της Άκτωρ στην ΠΓΔΜ) και προβαίνουν σε αναλήψεις χρημάτων από λογαριασμούς στο όνομα τους, από τραπεζικό υποκατάστημα, τα οποία στη συνέχεια παραδίδουν στη φοροτεχνικό της εταιρείας Άκτωρ και αμέσως μετά αναχωρούν για την Ελλάδα.

Τα χρήματα στους λογαριασμούς των Ελλήνων πολιτών καταβάλλει η εταιρεία ΑΚΤΩΡ έναντι υπηρεσιών που προσφέρουν στην εταιρεία για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε ο κ. Σιλέγκοφ, έχουν γίνει αναλήψεις 3,5 εκατ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, καταλήγουν στις «τσέπες» κάποιων.

Την ίδια στιγμή, στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το protothema.gr, αναφέροντας ότι στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης SDSM Petre Silegov, ισχυρίστηκε πως τους προηγούμενους μήνες τουλάχιστον 17 Έλληνες εμφανίστηκαν στο υποκατάστημα της τράπεζας Stopanska Βanka, στην πόλη Negotino, περίπου 50 χιλιόμετρα από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα των Ευζώνων, όπου που μαζί με λογίστρια – εκπρόσωπο της εταιρείας προχώρησαν σε αναλήψεις μετρητών συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του SDSM, παρουσίασε και σχετικά έγγραφα με τις δεκάδες αναλήψεις μετρητών στις οποίες προχώρησαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, από τον λογαριασμό της εταιρείας. Ο ίδιος μάλιστα κατονόμασε και την λογίστρια – εκπρόσωπο της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, που ήταν παρούσα στη διαδικασία.

«Έχουμε μία σοβαρή υποψία για παράνομη αποδοχή μαύρου χρήματος» δήλωσε ο κ. Silegov, συμπληρώνοντας: «Οι συναλλαγές και οι παραλαβές μεγάλων ποσών μέσω ΑΚΤΩΡΑ, φαίνεται πως έχουν γίνει με έναν καλά στημένο τρόπο. Οι συναλλαγές γίνονται μέσω της Stopanska Βanka και του υποκαταστήματος της στην πόλη Negotino. Τα ποσά εισπράττουν από την τράπεζα φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα Έλληνες, που εισέρχονται στη χώρα κάθε μήνα από 1η έως τις 10, και δεν έχουν άμεση σχέση με το έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου σύμφωνα με τις πληροφορίες μας».

Η αντιπολίτευση των Σκοπίων, αφήνει ευθέως αιχμές, πως από τη στιγμή που τα μετρητά δεν δηλώθηκαν στα σύνορα, κατά την έξοδο αυτών που τα εκταμίευσαν από την τράπεζα, παρέμειναν στη χώρα και κατέληξαν σε… τσέπες κυβερνητικών αξιωματούχων και όχι μόνο. «Σε ποιες τσέπες κ. Πρωθυπουργέ μπήκαν τα λεφτά; Σε «μακεδονικές», ελληνικές ή σε «κοινές»; Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα, που κάθε μήνα κάνουν τις αναλήψεις στο Negotino τα παραδίδουν αμέσως και μετά εγκαταλείπουν τη χώρα;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του SDSM, ανεβάζοντας στο «κόκκινο» την πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια.

Ο ίδιος ζήτησε την παρέμβαση της Κρατικής Αρχής για το ξεπλύματος χρήματος, αλλά και της δικαιοσύνης.

Η ελληνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ, κατασκευάζει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Demir Kapija – Smokvica, στο N.A τμήμα των Σκοπίων, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Το έργο θα αγγίξει τα 46 εκατ. ευρώ, για 28 συνολικά χλμ δρόμου. Κάτι, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα Σκόπια, με κύκλους της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «σκάνδαλο».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ενημερωτικού site plusinfo.mk, που δημοσιοποίησε και τα σχετικά έγγραφα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης: «η ελληνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ δεν σχολίασε μέχρι στιγμής τα όσα καταγγέλλονται σε βάρος της».

Η πλειοψηφία των φιλοκυβερνητικών μέσων στα Σκόπια, απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ενώ από τις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της «Sloboden Pecat»: «Επείγουσα έρευνα για τον δρόμο. Σε άγνωστη κατεύθυνση τα μετρητά του ΑΚΤΩΡΑ».