Δύο ήταν τα σημεία, στα οποία στάθηκαν ιδιαίτερα τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Κοντομηνάς, με την εγγύηση-μαμούθ των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Πέραν των διαπιστωμένων προβλημάτων υγείας του κ. Κοντομηνά, σε συνδυασμό με το 75ο έτος της ηλικίας του, ως λόγων άρσης της διαφωνίας, το δικαστικό συμβούλιο, στο 44ο φ. του βουλεύματός του, δέχθηκε ότι «[…]» « κατά το πλείστον, τα δανεισθέντα χρήματα (από το Τ.Τ.) διοχετεύθηκαν σε αναχρηματοδότηση-εξυπηρέτηση άλλων δανείων, προς άλλες τράπεζες», και, επομένως, ουδεμία προσωπική ωφέλεια προσπορίστηκε ο επιχειρηματίας.
Κατά την εμφάνιση των συνηγόρων του κ. Κοντομηνά ενώπιον του Συμβουλίου, προσκομίστηκαν νέα αποδεικτικά στοιχεία αναφορικά με την αγορά ακινήτου στην Αγγλία, από τα οποία προέκυψε ότι α) η αγορά αυτή έλαβε χώρα κατά το 2006, δηλαδή προ της συνεργασίας με το Τ.Τ. , β) η αγορά δεν έγινε υπέρ της θυγατέρος του, Μαρίας, αλλά υπέρ εταιρίας συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά ως επένδυση και γ) το εν λόγω ακίνητο πουλήθηκε το 2012 με κέρδος 5 εκατ. ευρώ (μείον τους φόρους) και το ποσό αυτό διατέθηκε για την κάλυψη εταιρικών σκοπών.