Τις 55 ημέρες της καραντίνας λόγω κορονοϊού, καθημερινά στις έξι το απόγευμα, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών άνοιγε την τηλεόραση προκειμένου να ενημερωθεί από τον επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, και εν συνεχεία και από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, για την πορεία της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας και τις επιστημονικές εξελίξεις.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Το «ραντεβού» αυτό έγινε συνήθεια και ο χαμηλών τόνων καθηγητής, αλλά και ο «εκρηκτικός» νέος υφυπουργός με το αυστηρό σχεδόν… στρατιωτικό τρόπο, έγιναν από τα δημοφιλέστερα δημόσια πρόσωπα. Έγιναν όμως και στόχος κριτικής και αντιδράσεων όσον αφορά στην σκοπιμότητα υγειονομικών επιλογών, αλλά και την περιοριστική πολιτική και την επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών.
Υπό μία έννοια αποτελεί ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα το γεγονός ότι η ενημέρωση δεν θα γίνεται πλέον καθημερινά, αλλά θα πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα, Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή. Εάν αυξηθούν και πάλι τα κρουσματα ή εάν υπάρχουν έκτακτες εξελίξεις, το δίδυμο Τσιόδρα – Χαρδαλιά θα είναι έτοιμο να βγει ξανά στο γυαλί, κάτι όμως που άπαντες ελπίζουν ότι δε θα χρειαστεί.
Η καθημερινή ενημέρωση είχε προκαλέσει πλέον κόπωση, καθώς η μάχη κατά του κορονοϊού εξελισσόταν σε μαραθώνιο. Επίσης, όσο τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι μειώνονται, και καθώς οι πολίτες γνωρίζουν πλέον καλά τόσο τα μέτρα προστασίας όσο και το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των περιορισμών, εκρίθη ότι δεν έχει νόημα να εμφανίζονται ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς κάθε ημέρα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κάτι νέο. Προφανώς, καθώς ο κορονοϊός θα αποτελεί για καιρό ακόμη απειλή, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο, η ενημέρωση δε σταματά. Ωστόσο, στο υπουργείο Υγείας ελπίζουν ότι στο εξής δεν θα είναι αναγκαία καθημερινά.