Την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων σχολίασε μιλώντας ο Ηλίας Μόσιαλος, μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης, ενώ προχώρησε και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Είχα πει πως εάν είναι να ανοίξουν ξανά (τα σχολεία), καλό θα είναι να δούμε μοντέλα όπως της Νορβηγίας, δηλαδή τι συμβαίνει με τις ευπαθείς ομάδες και τους μαθητές που ανήκουν σε αυτές και κυρίως να ανοίξουν σταδιακά», είπε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό.
«Πάμε σε μια μέση λύση, πιο συντηρητική και σε ένα πιο περιορισμένο μοντέλο. Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία γιατί έχει πρόβλημα υγείας, ή ένας συγγενής έχει πρόβλημα υγείας, εξαιρείται από αυτήν», σημείωσε χαρακτηριστικά -μεταξύ άλλων- ο κ. Μόσιαλος.
«Εάν το δει κανείς ως ένα πείραμα για να προετοιμαστεί το εκπαιδευτικό σύστημα στο πώς θα γίνουν τα μαθήματα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, μπορεί να το δει με θετικό τρόπο, αρκεί να κρατούνται όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν ανακοινώσει οι ειδικοί και η κυβέρνηση μέχρι στιγμής», επισήμανε στη συνέχεια
Όσον αφορά στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε στις πλατείες, ο καθηγητής σχολίασε: «Δεν είδαμε μόνο αυτό, είδαμε και ηλικιωμένους να συνοστίζονται έξω από τις τράπεζες, τους οποίους δεν μπορεί να πει κανείς πως τους υποκίνησε κάποιος. Τα ίδια είδαμε στη Βαρκελώνη -και χειρότερα- και στο Μιλάνο. Δεν είμαι ήπιος σε αυτά τα φαινόμενα, απλώς έδειξα μια κατανόηση. Πρέπει να πάμε φιλικά με τους πολίτες, ότι θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για ένα επαρκές χρονικό διάστημα, για να τα πάμε καλά».
Και πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε καλούς και κακούς. Υπάρχει καλή και κακή επιστήμη. Εκεί πρέπει να υπάρξει ο διαχωρισμός». Και έφερε τα παραδείγματα των Ντόναλντ Τραμπ και Ζαΐχ Μπολσονάρου, για να αναφέρει πως πρόκειται για ένα πολυσύνθετο φαινόμενο.
Όσο για το εάν η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι σύμμαχος στη «μάχη» με τον κορονοϊό, τόνισε πως «μπορεί να είναι, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμη αυτό». Και συμπλήρωσε πως αυτό θα το ξέρουμε σε 3-4 εβδομάδες.
Δείτε την τοποθέτηση του κ. Μόσιαλου: