Μία νέα ημέρα θα είναι, κυριολεκτικά αλλά και… μεταφορικά, η 4η Μαΐου για το δημόσιο καθώς άρση των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού, φέρνει και εδώ μια νέα πραγματικότητα.
Αναλυτικότερα, την αλλαγή στα ωράρια των δημοσίων υπαλλήλων, τη διατήρηση της εξ αποστάσεως εργασίας, τη λεγόμενη τηλεργασία, αλλά και τη συνέχιση χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού και της ειδικής άδειας απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος στο πλαίσιο των μέτρων σταδιακής χαλάρωσης έναντι του της επιδημίας του κορονοϊού.
«Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μια από αυτές τις 3 ζώνες προσέλευσης. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης», τόνισε.
Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε σειρά νέων δράσεων σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο. «Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μόνο με καθορισμένο ραντεβού. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων», δήλωσε σχετικά.
«Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα ΚΕΠ, μέσω αποστολής εγγράφων με ταχυμεταφορά. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που θα παραμείνει και μετά την πανδημία», συνέχισε ο κ. Λιβάνιος.
Σε ό,τι αφορά στους υπάλληλους του Δημοσίου και το ωράριο τους ούτως ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ επισήμανε ότι «από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί».
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως όπως ανακοίνωσε τόσο ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης όσο και οι αρμόδιοι υφυπουργοί που παρουσίασαν το «σχέδιο Γέφυρα» όλα αυτά βρίσκονται υπό την αίρεση πως τα επιδημιολογικά στοιχεία θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Οποιαδήποτε αύξηση θα σημαίνει αυτόματα και πισωγύρισμα στα περιοριστικά μέτρα.