Μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου όσοι ταλαιπωρούνταν από καρκίνο και ζούσαν στα νησιά του Αιγαίου και ιδίως στην περιοχή των Κυκλάδων ήταν υποχρεωμένοι να κατεβαίνουν στο λιμάνι, να παίρνουν το πρώτο πρωινό πλοίο της γραμμής για Πειραιά, ακολούθως να μεταβαίνουν στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» που απέχει δέκα λεπτά με τ’ αυτοκίνητο ή σε κάποιο από τα νοσηλευτικά ιδρύματα αντίστοιχα της Αθήνας, να υποβάλλονται στις απαραίτητες χημειοθεραπείες και εάν προλάβαιναν έπαιρναν το τελευταίο δρομολόγιο προκειμένου να επιστρέψουν και πάλι στο νησί τους ή εάν ήθελαν να ξεκουραστούν και λίγο, διέμεναν σε κάποιο συγγενικό τους σπίτι ή στο ξενοδοχείο και γύριζαν την επόμενη μέρα. Η ταλαιπωρία ήταν ούτως ή άλλως προφανής πάντως.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου όμως που ξέσπασε και στη χώρα μας η πανδημία του κορονοϊού και αρχίσαμε να μετράμε τους πρώτους νεκρούς με αποτέλεσμα λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα να ανακοινωθεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την επικράτεια, η ζωή των καρκινοπαθών μετατράπηκε σε μια «κόλαση», ιδίως για τους νησιώτες.
Ευπαθείς ομάδες
Εκ των πραγμάτων οι προσβληθέντες από κακοήθη νεοπλάσματα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να προσέχουν πολύ να μην νοσήσουν από το στέλεχος της γρίπης Covid – 19 γιατί τότε μπορεί να υπάρξει σοβαρή επιπλοκή στην υγεία τους. Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, ακόμη και η θεραπευτική αγωγή τους ενδεχομένως να κριθεί σκόπιμο ότι θα πρέπει να είναι διαφορετική σε σχέση με τα άλλα άτομα. Οπότε εκ των πραγμάτων προσέχουν διπλά για να μην κολλήσουν.
Δεν γίνονται χημειοθεραπείες στις Κυκλάδες
Έχοντας ως γνώμονα την επιπλέον προσοχή που θα πρέπει να δείχνουν, αναλογιστείτε τώρα την ταλαιπωρία που περνάνε. Καταρχάς εάν μένουν στη Σύρο, στη Νάξο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στην Άνδρο, στη Μύκονο, στην Τήνο, στη Μήλο, στη Σίφνο, στην Κέα ή σε κάποιο άλλο από τα κυκλαδονήσια αναγκαστικά θα πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα ή τον Πειραιά, γιατί κανένα νοσοκομείο σε ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα δεν πραγματοποιεί χημειοθεραπείες.
Αποφεύγουν τα ταξίδια
Συν τοις άλλοις αυτό τον καιρό οι γιατροί τους συστήνουν να μην ταξιδεύουν και να μην μετακινούνται εκτός εάν πραγματικά είναι επείγουσα η θεραπεία. εάν λοιπόν είναι απαραίτητη η συνέχιση της αγωγής, όπως συμβαίνει συνήθως, θα πρέπει να βρουν το κατάλληλο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, γιατί πλέον έχουν αραιώσει κι αυτά αρκετά, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό. Αφού λοιπόν βρεθεί το καράβι που τους εξυπηρετεί θα πρέπει να ξεκινήσουν για τον Πειραιά έχοντας συμπληρώσει την απαιτούμενη αίτηση μετακίνησης ή στέλνοντας μήνυμα στο 13033 παίρνοντας μαζί την ταυτότητά τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Με την αναδιάταξη που έχει γίνει στα νοσοκομεία, θα πρέπει να βρουν κάποιο που να μην είναι νοσηλευτικό ίδρυμα αναφοράς για Covid – 19 ούτως ώστε να έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν. Λαμβάνοντας λοιπόν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, φτάνουν στο σημείο πλέον να υποβληθούν στην απαιτούμενη χημειοθεραπεία.
Τέσσερα ξενοδοχεία σε όλη την Αθήνα
Μετά όμως πως θα γυρίσουν πίσω; Εάν δεν έχει πλοίο λόγω της αραίωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ή εάν είναι κουρασμένοι και πρέπει να μείνουν τουλάχιστον μια ημέρα στην Αθήνα που θα μείνουν;
Τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών είναι αυτή τη στιγμή μόλις τέσσερα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά για το χρονικό διάστημα από τις 11 το βράδυ της 23ης Μαρτίου έως το μεσημέρι της 30ης Απριλίου. Οπότε πρέπει να βρεθεί δωμάτιο σε ένα απ’ αυτά.
Φοβούνται να πάνε σε σπίτια συγγενών
Η άλλη λύση είναι να φιλοξενηθούν στο σπίτι κάποιου συγγενή ή φίλου, αλλά λόγω της κατάστασης και ο σπιτονοικοκύρης μπορεί να είναι επιφυλακτικός για να μην κολλήσει κορονοϊό τον καρκινοπαθή αλλά και ο ίδιος ο ασθενής δεν το ρισκάρει εύκολα.
Κι όλα αυτά διαρκούν ήδη πάνω από έναν μήνα που για κάποιους εξ αυτών μπορεί να είναι υπερπολύτιμος εάν χάσουν κάποιες από τις χημειοθεραπείες.