Το έθιμο της «Παναγίας της Πολυσπορίτισσας» αναβιώνει ανήμερα της θρησκευτικής γιορτής για τα «Εισόδια της Θεοτόκου» σε πολλές εκκλησίες της Κέρκυρας και κυρίως νότια του νησιού.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, όταν η φτώχεια «μάστιζε» το νησί και τα μοναδικά έσοδα προς το ζην προερχόταν αποκλειστικά από την καλλιέργεια της γης. Οι Κερκυραίες, παραμονή της εορτής των Εισοδίων της Παναγίας, άνοιγαν τις κρυμμένες «σάκελες» και τα κασούνια τους που ήταν γεμάτα με αποξηραμένους καρπούς αναμειγμένους με σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβύθια, φασόλια και λαθούρια. Όλα μαζί τα έβαζαν σε μία μεγάλη κατσαρόλα και τα άφηναν να μουσκέψουν για να φουσκώσουν.
Τα ξημερώματα και πριν τη Θεία Λειτουργία, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ, έβραζαν τους καρπούς με νερό που είχαν φυλάξει από τη βροχή, γιατί γινόταν πιο βραστερά και πιο νόστιμα. Όποιες ήθελαν και είχαν, πρόσθεταν και λίγη ζάχαρη στο χυλό από τα όσπρια.
Αυτός ο χυλός που ονομάστηκε το προσφέρον της «Παναγίας της Πολυσπορίτισσας» μοιράζεται σε όλους τους πιστούς ανήμερα της εορτής για τα Εισόδια της Θεοτόκου, σε πολλές εκκλησίες, από τις γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού. Κάποιες έχουν εξελίξει τη συνταγή και προσθέτουν μέσα στο χυλό, τον καρπό των ροδιών, σταφίδες, κανέλα και ούζο.
Το έθιμο της «Παναγίας της Πολυσπορίτισσας» συμβολίζει την ευημερία και την ευλογία σε όλους τους καρπούς που θα δώσει η γη τη φετινή χρονιά, ενώ διατηρεί τις παραδόσεις της Κέρκυρας, έναντι στο πέρασμα των χρόνων.
(Πηγή φωτογραφίας: ΑΜΠΕ)