Ο 17χρονος Ζουμπέρ από το Πακιστάν φιλοξενήθηκε για καιρό στην Δομή ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στην Αιανή Κοζάνης. Εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται σε συγγενείς του σε μία κωμόπολη κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης που ορίζεται από την συνθήκη Δουβλίνο III. Πριν από μια εβδομάδα, ένας άλλος νεαρός ασυνόδευτος πρόσφυγας από το Πακιστάν ο Αλί, κατάφερε να συνενωθεί με την αδελφή της μητέρας του που ζει σε πόλη της Βρετανίας.
Η Μαρία Πουταχίδου, υπεύθυνη της δομής ασυνόδευτων της «Άρσις» εξηγεί ότι η διαδικασία επανένωσης των ασυνόδευτων με τις οικογένειες τους είναι χρονοβόρα, έχει δυσκολίες, με εμπλοκή κοινωνικών υπηρεσιών τόσο από την χώρα υποδοχής όσο και στην χώρα που βρίσκεται ο ασυνόδευτος πρόσφυγας και πολλές φορές δεν έχει αίσιο τέλος… «Οι συγγενείς του Ζουμπέρ και του Αλί επέμεναν μέχρι τέλους στο αίτημα τους, ότι δηλαδή επιθυμούν και μπορούν να τους φιλοξενήσουν και ανταποκρίθηκαν θετικά στην υποβολή όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων που τους ζητήθηκαν στους επιτόπιους ελέγχους της Ιταλικής ή της Βρετανικής κοινωνικής υπηρεσίας για τις μελλοντικές συνθήκες ζωής του ασυνόδευτου. Κάτι που δεν συμβαίνει όμως με άλλους ασυνόδευτους» τονίζει και συμπληρώνει πως «σε αρκετές περιπτώσεις, οι συγγενείς που συνήθως είναι αδέλφια της μητέρας ή του πατέρα, ‘’κάνουν πίσω’’ και δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα της εκεί κοινωνικής υπηρεσίας για την συνέχιση των διαδικασιών επανένωσης».
Την τελευταία μέρα πριν την αναχώρηση, οι φίλοι του Ζουπέρ από την δομή έκαναν την γιορτή αποχωρισμού, ετοίμασαν το δείπνο με «γιορτινά φαγητά» από τις κουζίνες των χωρών τους και όλοι μαζί γιόρτασαν την χαρά του φίλου τους, να βρεθεί με τους συγγενείς του και να ξεκινήσει μια νέα ζωή.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της Δομής στην Αιανή Κοζάνης δηλαδή από το 2018, μετέβησαν σε χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία) για να επανενωθούν με τις οικογένειες τους, περίπου 12 παιδιά, ενώ άλλα έξι έχουν ήδη ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με την κ. Πουταχίδου «υπάρχουν παιδιά που παρότι έφυγαν στις νέες τους πατρίδες και ζουν με τους συγγενείς τους, αναπολούν την ζωή τους στην Αιανή και την Κοζάνη, τους φίλους που έκαναν εδώ και μας το γράφουν στα μηνύματα τους, το λένε στους φίλους τους και είναι κάτι που μας συγκινεί ιδιαίτερα».
Οι χρονοβόρες και δύσκολες διαδικασίες της οικογενειακής επανένωσης των παιδιών αποτελούν μέρος του έργου της κοινωνικής και νομικής υπηρεσία της Δομής, το οποίο συνοδεύεται πάντα με ενέργειες που αφορούν, την κάλυψη των βασικών αναγκών των παιδιών στην εκπαίδευση, στην ψυχοκοινωνική στήριξη και την κοινωνική τους ένταξη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μπορούν να επανενωθούν με τους γονείς τους, τα ενήλικα αδέρφια τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους και τους θείους ή θείες τους που έχουν λάβει προσφυγικό καθεστώς ή διαμένουν νόμιμα στη χώρα φιλοξενίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ.