Ο Δικηγόρος Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε επιχειρούμενη μεθόδευση, όπως λέει, με «αντισυνταγματική» ρύθμιση, εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών για τη νομοθετική κατοχύρωση του ακαταδίωκτου των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) σχετικά με τις γνώμες που διατυπώνουν και τις πάσης φύσεως πράξεις που διενεργούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΝΣΚ, κλπ που έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, προστίθεται στην ισχύουσα νομοθεσία διάταξη με την οποία τα μέλη του ΝΣΚ τυγχάνουν της ίδιας προστασίας με αυτά του Συνήγορου του Πολίτη και του βοηθού συνηγόρου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «ο Συνήγορος του Πολίτη και οι βοηθοί συνήγοροι δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται κατόπιν εγκλήσεως, μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση ή παραβίαση του απορρήτου».

Ο ΔΣΑ αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωσή του, ότι με αυτόν τον τρόπο «επιχειρείται να παρασχεθεί “ασυλία” στα μέλη ενός διοικητικού οργάνου, το οποία πρωτοστάτησαν, μεταξύ άλλων, στην παροχή γνωμοδοτήσεων σχετικά με τη σύναψη του Μνημονίου, τη συμφωνία του Προγράμματος Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI) και άλλες εξαιρετικά σημαντικές υποθέσεις, που σχετίζονται με την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και ολόκληρου του ελληνικού λαού» και επισημαίνει ότι «το ΝΣΚ δεν αποτελεί καν ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να νοείται, εν προκειμένω, οποιαδήποτε ανάλογη νομική μεταχείριση των μελών του σε σχέση με τα μέλη του Συνηγόρου του Πολίτη».

Μάλιστα, τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος, ενόψει του άρθρου 4 του Συντάγματος, «σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, -διάταξη η οποία, κατά την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, κατοχυρώνει όχι μόνο την ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου αλλά και την ισότητα του νόμου έναντι των πολιτών- η αντισυνταγματικότητα της εν λόγω ρύθμισης είναι προφανής».

Κατόπιν αυτών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΔΣΑ καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει την εν λόγω ρύθμιση από το επίμαχο νομοσχέδιο, άλλως να καταψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ή, σε αντίθετη περίπτωση, να μην τύχει εφαρμογής από τα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα».