Σάλο έχει προκαλέσει το «ντου» της αστυνομίας σε κινηματογραφικές αίθουσες για την παρουσία ανηλίκων στις προβολές της ταινίας Τζόκερ (Joker), το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Mall Αμαρουσίου και χθες 20 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Αελλώ.
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή
Οι αστυνομικοί μπήκαν μέσα στις αίθουσες μετά από καταγγελίες για παρουσία ανηλίκων στην ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική ενώ θεωρείται «κατάλληλη για άνω των 18».
Μετά από τον έλεγχο της αστυνομίας και ύστερα από δυο επώνυμες καταγγελίες, στο Mall Αμαρουσίου ο υπεύθυνος του κινηματογράφου οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.
Ποια είναι η όμως η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για να κρίνει εάν μια ταινία είναι κατάλληλη ή ακατάλληλη; Από ποιες ειδικότητες αποτελείται; Τι προβλέπει ο νόμος για τους αιθουσάρχες στους κινηματογράφους;
Η επιτροπή Νεότητας, η οποία συνιστάται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 36 του νόμου 1597/86 «περί προστασίας και ανάπτυξης της κινηματογραφικής τέχνης, ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφίας και άλλες διατάξεις» αποφασίζει σε ποια από τις 4 κατηγορίας κατατάσσεται μια ταινία
Οι κατηγορίες:
α) Κατάλληλη για ανηλίκους
β) Περιορισμένης καταλληλότητας (κάτω των 13 ετών)
γ) Ακατάλληλη για ανηλίκους (κάτω των 17 ετών)
δ) Αυστηρά ακατάλληλη για ανηλίκους (κάτω των 18 ετών).
Η διαδικασία υποβολής της ταινίας στην επιτροπή
Στο άρθρο 36 αναφέρεται ότι κάθε ταινία υποβάλλεται από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα της στην επιτροπή Νεότητας που προβλέπεται στο άρθρο 2, προκειμένου η επιτροπή να αποφασίσει την κατηγορία της ταινίας.
Η Επιτροπή ανάμεσα στα άλλα έχει τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου, αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους του νόμου 4905/2010 που αναθεωρήθηκε το 2014 χωρίς αλλαγή.
Οι ειδικότητες της επιτροπής νεότητας
Η Επιτροπή Νεότητας υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου ως Πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, δυο σκηνοθέτες, έναν κριτικό κινηματογράφου, έναν κοινωνιολόγο, έναν παιδοψυχολόγο και ανά ένα μέλος της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε., της Ε.Φ.Ε.Ε., και της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων.
Η θητεία των μελών είναι ετήσια.
Ποινές φυλάκισης σε όσους επιτρέπουν σε ανήλικους να δουν ακατάλληλες ταινίες
Η νομοθεσία είναι τόσο παλιά που οι χρηματικές ποινές αναφέρονται σε… δραχμές.
Σύμφωνα με το άρθρο 38, ο αιθουσάρχης τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή από 88 ευρώ έως 880.
Αν η ταινία είναι αυστηρά ακατάλληλη, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι δεκαοκτώ μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 146 ευρώ.
Μενδώνη: Με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά
Στο μεταξύ, συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα 21 Οκτωβρίου νωρίς το μεσημέρι η υπουργός πολιτισμού Λ. Μενδώνη η οποία μεταξύ άλλων μίλησε και για τους ελέγχους της αστυνομίας σε αίθουσες κινηματογράφου.
Η ίδια δήλωσε πως δεν γνώριζε κάτι και καταδικάζει τον χειρισμό της υπόθεσης.
«Χθες το βράδυ ενημερώθηκα από το γραφείο Τύπου για το περιστατικό. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν μα απευθυνθώ στον γενικό γραμματέα και διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού. Η απάντηση ήταν ότι δεν ήξεραν τίποτα.
Βγήκε η ανακοίνωση όπου αναφέραμε πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πράγματι είναι υπάλληλοι θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται.
Καταδικάζουμε τον χειρισμό της υπόθεσης. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειες τους.
Έλεγχος δε σημαίνει ότι φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Μπορούν να ελέγξουν τον αιθουσάρχη για το αν ζητά ταυτότητες. Από εκεί μέχρι να καλέσει δυνάμεις καταστολής, απέχει πολύ.
Ήδη έχω ζητήσει να γίνει ΕΔΕ προκειμένου να διαλευκανθεί το πως έγινε, το αν γνώριζε ο τμηματάρχης και η διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος» τόνισε.