Σε απεργία προχώρησαν σήμερα εργαζόμενοι σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, έχοντας ως αίτημα την απόσυρση της απόφασης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχετικά με την αποχώρηση των προσφύγων από τα διαμερίσματα που διαμένουν. Το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Μουσείο, ενώ για τις 18:30 έχει προγραμματιστεί πορεία η οποία θα ξεκινήσει από τα Χαυτεία.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο μέχρι τον Ιούλιο του 2017 θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια που διαμένουν, παίρνοντας τρία μηνιαία βοηθήματα. Πρόκειται για περίπου 200 άτομα, και σταδιακά το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Έτσι θα αδειάσουν θέσεις για να μεταφερθεί κόσμος από τη Λέσβο και τη Σάμο.
«Καλούμαστε εμείς να αξιολογήσουμε για την ευαλωτότητα των προσφύγων, ποιος μπορεί να αποχωρήσει και ποιος όχι από τα διαμερίσματα. Αρνούμαστε να το κάνουμε. Οικογένειες θα βρεθούν στο δρόμο, άστεγοι, χωρίς καμία μέριμνα», εξήγησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Α., εργαζόμενη σε ΜΚΟ. «Οι διοικήσεις των ΜΚΟ παραμένουν αμέτοχες και πετούν το μπαλάκι στους εργαζόμενους. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στις εξώσεις», πρόσθεσε η Μ., επίσης εργαζόμενη σε ΜΚΟ και μέλος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων.
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο κοπέλες προτίμησαν να μη δημοσιευθούν τα ονόματά τους, γιατί «θα στοχοποιηθούν από την εργοδοσία», όπως επισήμαναν.
«Το υπουργείο υποστηρίζει πως οι πρόσφυγες έχουν περάσει ενταξιακές διαδικασίες και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη ζωή τους μόνοι τους, πράγμα όμως που δεν ισχύει. Το ενταξιακό θέμα το έχουν αναλάβει οι ΜΚΟ, οι οποίες λειτουργούν ως εταιρίες, το ζητούμενο είναι τα κέρδη, όπως για κάθε εργοδότη», σημείωσε η Μ. Και συνέχισε εξηγώντας ότι «κανένα ενταξιακό κομμάτι, ως τώρα, δεν έχει προχωρήσει και ουσιαστικά καλούνται οι άνθρωποι να ενταχθούν μόνοι τους, πράγμα αδύνατο».
Οι εργαζόμενες έκαναν λόγο, επίσης, με μελανά χρώματα για τις εργασιακές σχέσεις στις ΜΚΟ και για ολιγόμηνες συμβάσεις, ασταθές εργασιακό περιβάλλον, απλήρωτες υπερωρίες, μη καταβολή δεδουλευμένων, υποστελέχωση των δομών, απολύσεις κ.ά.