Προσωποληψία το λέμε και είναι η μεροληψία υπέρ συγκεκριμένου προσώπου. Όσο για το εργασιακό περιβάλλον, είναι ενδεχομένως ο προνομιακός χώρος για τέτοιου τύπου μεροληπτικές συμπεριφορές.

«Με δεδομένο τις πολυπλοκότητες των σχέσεων στη δουλειά και τους μυριάδες παράγοντες που καθορίζουν πόσο μας αρέσει κάποιος ή εκτιμούμε τα ταλέντα του, είναι απλώς η ανθρώπινη φύση -ασχέτως της διακριτικότητας και παρά τις καλύτερες προθέσεις μας- που ευνοεί τους αγαπημένους», λέει εδώ ο διεθνούς φήμης ομιλητής για την εργασιακή ηθική Michael Kerr.

Μια πραγματικότητα με την οποία συμφωνεί και η Lynn Taylor, ειδικός στις εργασιακές σχέσεις, λέγοντας πως κάποιες φορές η γραμμή δεν είναι ξεκάθαρη μεταξύ του διευθυντή που εκτιμά απλώς τη δουλειά του υπαλλήλου του και εκείνου που προκρίνει κάποιον σε βάρος όλων των άλλων.

«Αν τα αφεντικά ευνοούν την προσωποληψία με πρόδηλο τρόπο, τότε μπορούν να βλάψουν σοβαρά το ηθικό της ομάδας και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό, για να μην αναφέρω καν τη δημιουργία εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος», εξηγεί η Taylor.

Όποιος ξεχωρίζει σε όρους εύνοιας και απολαμβάνει προνομιακής μεταχείρισης, κάνει απείρως δυσκολότερη τη συνεργασία με την ομάδα, επιβαρύνοντας τελικά το συνολικό έργο: «Το γραφείο δεν είναι διαγωνισμός δημοτικότητας και όταν είναι, τότε οι μέρες της δόξας σου μπορεί να είναι μετρημένες».

Ο ευνοούμενος ίσως νιώσει κολακευμένος από την εύνοια του διευθυντή του, η κατάσταση ωστόσο θα του γυρίσει μπούμερανγκ, μας λέει η ειδικός, καθώς ο επαγγελματισμός του θα πάει περίπατο.

Να πώς θα διακρίνουμε ότι είμαστε εμείς τελικά οι ευνοούμενοι του μάνατζερ μας:

Παίρνετε μέρος σε περισσότερες συναντήσεις από κάθε άλλο συνάδελφό σας

Σας επιλέγει για όλες τις δουλειές

Είστε ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεται σε κρίσεις

Σας καλεί να τον συνοδεύσετε σε κάθε ταξίδι εκτός πόλης ή συνέδριο

Ζητά τη γνώμη σας πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο

Σας επιτρέπει να είστε ειλικρινής μαζί του περισσότερο από όλους τους άλλους

Απολαμβάνετε μοναδικών ελευθεριών

Σας εμπιστεύεται περισσότερο από τους άλλους, επιτρέποντάς σας να κάνετε πράγματα που στους άλλους απαγορεύονται

Είστε ο πρώτος σε προαγωγές και προνόμια

Ξέρετε τα πάντα για την εταιρία, ακόμα και πράγματα που δεν γνωρίζουν πιο υψηλόβαθμα στελέχη

Μοιράζεται μαζί σας προσωπικά του θέματα

Αισθάνεστε πολύ άνετος να παίρνετε ρίσκα

Σας καλεί σε δικά του κοινωνικά γεγονότα, ακόμα και οικογενειακές συγκεντρώσεις

Είναι πιο καλός και ευγενικός με εσάς σε σχέση με τους υπόλοιπους