Το έργο, τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές τομές που έγιναν στην Αθήνα τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα χρόνια της θητείας του ως δημάρχου Αθηναίων, παρουσίασε ο Γιώργος Καμίνης σε μία μεγάλη εκδήλωση στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο Ολύμπια.

Το οικονομικό νοικοκύρεμα του δήμου, η μετατροπή του βαθιά ελλειμματικού (48 εκ. ευρώ) δήμου σε πλεονασματικό (22 εκ. ευρώ), το ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης για πάνω από 40.000 πολίτες, η άντληση και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, η συστηματική βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Αθήνας και ο τουρισμός, η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και το διαρκές και σταθερό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς απειλής ήταν σύμφωνα με τον κ. Καμίνη οι βασικοί άξονες της πολιτικής της δημοτικής αρχής από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα.

«Νιώθω υπερήφανος ότι μέσα σε αυτά τα δίσεκτα χρόνια δεν προδώσαμε ούτε για μια στιγμή τις αρχές μας, τις ιδέες μας και τις αξίες μας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων δηλώνοντας περήφανος που ξεκίνησε μόνος και τελικά απέκτησε μια εξαιρετική ομάδα στο δημοτικό συμβούλιο, που πίστεψε στις ίδιες αξίες, έναν δήμο με πολλούς εργαζόμενους που δούλεψαν σκληρά, ενεργούς πολίτες που έβαλαν πλάτη.

«Βρήκαμε ένα δήμο βυθισμένο στη σπατάλη, τα χρέη και την κακοδιοίκηση και τον κάναμε πλεονασματικό. Έναν δήμο μαθημένο επί 25 χρόνια να λειτουργεί ως κομματικό παραμάγαζο προσλήψεων και μικροπολιτικών διευθετήσεων και επιβραβεύσαμε τους καλύτερους. Βρήκαμε ένα δήμο μαθημένο σε έργα βιτρίνας και φτιάξαμε ένα δήμο με στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία.

Για μια Αθήνα ανθεκτική και βιώσιμη, ικανή να αντισταθεί στις ανατροπές που φέρνει η κλιματική αλλαγή Βρήκαμε έναν δήμο με γραφομηχανές και fax και παραδίδουμε έναν δήμο με οπτικές ίνες και ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων. Με καινούργιο στόλο απορριμματοφόρων και πιλοτική αποκομιδή των απορριμμάτων με ραντεβού, μέσω SMS» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης, αναφέρθηκε εκτενώς στα 50 έργα υποδομών που πραγματοποιήθηκαν με τα πρώτα 60 εκ ευρώ ΕΣΠΑ (Σεράφειο, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, μετατροπή της Βίλας Αμαλίας σε σχολείο, κτίριο Αμερικής 8, οικία Λέλας Καραγιάννη, αναβαθμίσεις δημοτικών Ιατρείων σε πολυδύναμα κ.α.) αλλά και στα επιπλέον 85 εκ. ευρώ ΕΣΠΑ που εξασφαλίστηκαν στην δεύτερη θητεία για έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Εμπορικού Τριγώνου.

Αναφέρθηκε επίσης στο αναπτυξιακό δάνειο 55 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το οποίο υλοποιείται, μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων που έγινε ποτέ στον δήμο Αθηναίων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μίλησε επίσης για τις μεγάλες συνεργασίες με την κοινωνία των πολιτών, τα Ιδρύματα, τις εταιρίες και τα Πανεπιστήμια, όπως επίσης και στις νομοθετικές παρεμβάσεις για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, το αποτεφρωτήριο, τους οίκους ανοχής, τις διαδηλώσεις και την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους.

Κατά την παρουσίαση της αναδρομής 2011 – 2019 από τον δήμαρχο Αθηναίων, παρουσιάστηκαν βίντεο με προσωπικές μαρτυρίες πολιτών για κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές της οκταετίας: ένας επιχειρηματίας για το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Εμπορικού Τριγώνου, ένας μετανάστης για το Job Center που βοηθά να βρουν άνεργοι δουλειά, δύο μητέρες μιλούν για τον θεσμό των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων, ένας εθελοντής για τη βοήθεια στους τουρίστες, ένας άστεγος της Σχεδίας για τα μαθήματα θεάτρου, καθώς και δύο από τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στη διάσωση των 621 παιδιών από τις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα.

Ο κ. Καμίνης, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, τόνισε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να ξεχάσει: «Τη φωτιά στο Μάτι, το περασμένο καλοκαίρι και τις φοβερές εκείνες ώρες της εκκένωσης των παιδικών μας κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα, καθώς και το βλέμμα των γονιών των 600 παιδιών που τα περίμεναν στην Τεχνόπολη.

Θα θυμάμαι για πάντα την πλατεία Συντάγματος γεμάτη τρόφιμα για τους άπορους, εκείνο το ποτάμι αλληλεγγύης τα Χριστούγεννα του 2013, αλλά και τα μονίμως χαμηλωμένα μάτια των ανθρώπων στα συσσίτια. Το κορίτσι που τραυματίστηκε κατά την επίθεση του χρυσαυγίτη στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας.

Δεν θα ξεχάσω όμως και τη συγκίνησή μου εκείνο το βράδυ, όταν είδα δεκάδες παιδάκια να διδάσκονται κολύμβηση στην καινούργια πισίνα του Σεραφείου Συγκροτήματος, όπως ποτέ δεν θα ξεχάσω την περηφάνια που ένοιωσα  στη Λισαβόνα, όταν ακούστηκε το όνομα της Αθήνας, ως νικήτριας του Βραβείου «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018. Δεν ξεχνώ τον κόσμο του πνεύματος και της τέχνης που συγκεντρώνουν οι εκατοντάδες εκδηλώσεις μας στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα -Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018”, που κερδίσαμε από την UNESCO, αλλά και τον ενθουσιασμό των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων της τέχνης που ήρθαν στην Αθήνα όταν επελέγη η πόλη μας για να φιλοξενήσει την κορυφαία Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, Documenta 14».

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και σε κάτι πιο προσωπικό: «Μου ζητήθηκε πολλές φορές, από συνεργάτες αλλά και φίλους, να φροντίσω τη δημόσια μου εικόνα, να επενδύσω σε έργα βιτρίνας και δημόσιες μεγαλόστομες παρεμβάσεις αρεστές αλλά όχι χρήσιμες, να λειτουργώ με όρους επικοινωνίας και όχι πολιτικής ουσίας, να προσπαθώ να πείσω τους πολίτες ότι είμαι ένας καλός δήμαρχος με στοχευμένα δημοσιεύματα. Έκανα ακριβώς το αντίθετο. Και δεν μετανιώνω στιγμή.

Διότι δεν είναι μόνο το έργο που έχω αφήσει πίσω μου. Ζητούμενο για μένα είναι η συμμετοχή στα κοινά να γίνεται με ήθος, ευγένεια, σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με όρους που θα προάγουν το πολιτικό μας πολιτισμό και κυρίως την ίδια τη δημοκρατία. Και πιστεύω ότι αυτά υπηρέτησα, με συνέπεια και ευθύνη. Και είναι αυτό που με κάνει να νιώθω καλά, στο τέλος της θητείας μου.

Ένα γράμμα στον επόμενο δήμαρχο

Λίγο πριν κλείσει η εκδήλωση ο κ. Καμίνης κάλεσε στη σκηνή όλους εκείνους με τους οποίους συμπορεύθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια, τους ευχαρίστησε και τους είπε ότι «κάποτε με υπερηφάνεια θα λέμε ότι ήμουν κι εγώ εκεί».

Ωστόσο ο κ. Καμίνης κράτησε μία έκπληξη για το τέλος: Δεν μου αρέσει, και δεν μου πάει, να δίνω συμβουλές. Δεν το έκανα ούτε στους φοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο, ούτε καν στις κόρες μου, που είναι ακόμη σε ηλικία που τις χρειάζονται. Απλώς ένιωσα την ανάγκη να γράψω ένα γράμμα, να συντάξω μία επιστολή, που να απευθύνεται στον επόμενο δήμαρχο.

Δεν δίνω συμβουλές, δεν κάνω προτάσεις, ούτε νουθεσίες. Το αντίθετο: σε αυτό το γράμμα λέω, πολύ συνοπτικά, στον επόμενο δήμαρχο 5 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσει όταν καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου. Το περιεχόμενό του θα το δημοσιοποιήσω όταν έρθει η ώρα αλλά να είσθε βέβαιοι ότι πολλοί από εσάς θα συμφωνήσουν για ποιο λόγο η Αθήνα είναι μία πόλη για την οποία αξίζει να προσπαθείς» κατέληξε ο κ. Καμίνης.