Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός στην περιοχή των Εξαρχείων από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα και πυροδοτώντας σχεδόν πρωτόγνωρες βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Με αφορμή τη δολοφονία του άτυχου Αλέξανδρου διοργανώθηκαν πορείες πολιτών, οι οποίοι επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη στάση του κρατικού μηχανισμού και στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο αναβρασμός που επικράτησε είχε προκαλέσει βαθιά πόλωση στην κοινωνία, με τη νεολαία να υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις διαδηλώσεις και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου άνω των 30 ετών να καταδικάζει τη βία.

Οι πορείες έλαβαν χώρα, παράλληλα με τις επιθέσεις διαφόρων ομάδων, οι οποίες συνέχισαν τις εκδηλώσεις βίας με αυξανόμενη ένταση. Το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ενώ σημειώθηκαν καταστροφές σε πολυκαταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες.

Οι ταραχές έλαβαν τόσο μεγάλη έκταση, ώστε χαρακτηρίσθηκαν από μερίδα του Τύπου και των πολιτικών κομμάτων ακόμη και ως εξέγερση. Συμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικές δυνάμεις σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Διαδηλωτές εκτόξευσαν μολότοφ ενώ οι αστυνομικοί απαντούσαν με δακρυγόνα.
 
Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στους γύρω δρόμους ενώ τα επεισόδια συνεχίστηκαν, με ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων και σε σταθμευμένα οχήματα

Λόγω των επεισοδίων στην Ελλάδα η Βρετανία και η Αυστραλία είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που επιθυμούσαν να επισκεφτούν την Αθήνα.

Μέσα στο γενικότερο χάος και δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα βίας από κουκουλοφόρους διαδηλωτές αλλά και από αστυνομικούς. Αντιδράσεις προκάλεσαν φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν με αστυνομικούς να προτάσσουν τα όπλα τους και ακόμη και να τα χρησιμοποιούν ρίχνοντας βολές στον αέρα, ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό δικογραφίας έναντι τουλάχιστον δύο αστυνομικών.

Σε προσαγωγές και συλλήψεις ανηλίκων προέβησαν οι αστυνομικοί, προκαλώντας παρεμβάσεις κατοίκων, γονέων, καθηγητών και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων για να αποφευχθεί ο σχηματισμός δικογραφίας εις βάρος των παιδιών και των νεαρών. Συνολικά την περίοδο 6 Δεκεμβρίου-14 Ιανουαρίου έγιναν πάνω από 250 συλλήψεις πανελλαδικά που κατέληξαν σε 67 προφυλακίσεις.