Ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τους υπαλλήλους της Βουλής, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση και αναμένεται να πάρει άμεσα αριθμό ΦΕΚ για να τεθεί σε ισχύ.
Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στους υπαλλήλους της Βουλής, που χαρακτήρισαν άδικη τη νέα ρύθμιση καθώς, όπως τονίζουν, οι συνταξιοδοτικές τους εισφορές είναι κατά μιάμιση φορά περισσότερες από αυτές που καταβάλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρεί μόνο τους υπαλλήλους της Βουλής, από την ευεργετική διάταξη του νόμου Λοβέρδου, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2010 αλλά συνέχισαν να εργάζονται, μπορούν να βγουν στη σύνταξη μέχρι τέλη Δεκεμβρίου με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών που ίσχυαν το 2010 και όχι με τις μειωμένες που ισχύουν σήμερα.
Αντίθετα, όπως έλεγαν, το «προνόμιο» αυτό παραμένει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους πλην των υπαλλήλων της Βουλής.
Κύκλοι από τη Βουλή επισημαίνουν ότι η νέα ρύθμιση αναμένεται να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μαζικής εξόδου, ικανότατων και εμπειρότατων υπαλλήλων του Κοινοβουλίου, ειδικότερα όσων πλησιάζουν να βγουν στη σύνταξη.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, με τη νέα ρύθμιση αν δεν βγει μέχρι 1ης Ιανουαρίου 2013 στη σύνταξη ένας υπάλληλος της Βουλής που είναι 61 ετών και έχει προϋπηρεσία 29,5 χρόνια, θα αναγκαστεί να εργαστεί άλλα 6 χρόνια για να συμπληρώσει το 67ο έτος όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αντίθετα, από αυτό το μέτρο, όπως επεσήμαναν, εξαιρούνται ωστόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι για τους οποίους ισχύει ο ευεργετικός νόμος Λοβέρδου.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή εντός 40 ημερών από την ημέρα που θα πάρει αριθμό ΦΕΚ.