Το άνοιγμα μιας φιάλης κρασιού απαιτεί 3 πράγματα: καλό ανοιχτήρι, αργές κινήσεις και υπομονή…

Όσο κι αν τα βιδωτά πώματα έχουν κάνει το άνοιγμα της φιάλης παιχνιδάκι, η συντριπτική πλειονότητα των μπουκαλιών εξακολουθεί να είναι κλεισμένη με φελλούς, φυσικούς ή συνθετικούς.

Με άπειρα σχέδια, σχήματα και χρώματα διαθέσιμα στην αγορά, η απόκτηση ενός ανοιχτηριού είναι για τους περισσότερους θέμα αισθητικής, για τον φελλό όμως είναι θέμα ουσίας!

Να πώς παίζεις λοιπόν σωστά το παιχνίδι του ανοίγματος μιας φιάλης κρασιού…

Ανοιχτήρι. Επίλεξε ένα ανοιχτήρι που να διαθέτει κυλινδρική και όχι πεπλατυσμένη σπείρα, με πολύ αιχμηρή απόληξη. Απόφυγε όλα εκείνα που υπόσχονται πανεύκολο άνοιγμα χωρίς κόπο! Παρόλο που στην αρχή θα σου φανούν δύσχρηστα και σχεδόν τρομακτικά, τα σπαστά ανοιχτήρια με δύο σκάλες είναι προτιμότερα. Αυτά άλλωστε χρησιμοποιούν και οι σομελιέ…

Αφαίρεση προστατευτικής κάψουλας. Γίνεται με το μαχαιράκι που είναι ενσωματωμένο στο ανοιχτήρι ή με ξεχωριστό κόφτη. Βέβαια πολλές φιάλες διαθέτουν ειδική ταινία για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, ωστόσο οι περφεξιονιστές κόβουν πάντα την κάψουλα ακριβώς κάτω από το χοντρό σημείο του στομίου. Έτσι, αν το κρασί τρέξει κατά το σερβίρισμα, θα έρθει σε επαφή μόνο με το γυαλί. Ένα καθάρισμα του επάνω μέρους του φελλού, ιδιαίτερα αν το κρασί είναι παλαιωμένο, και το πρώτο στάδιο της διαδικασίας ολοκληρώνεται με επιτυχία.

Χρήση ανοιχτηριού. Πρέπει να προσέξεις πολύ κατά την εισαγωγή της σπείρας στον φελλό. Επειδή η άκρη της δεν είναι ακριβώς στο κέντρο της, δεν τρυπάς ποτέ το κέντρο του φελλού, γιατί τότε η σπείρα θα οδηγηθεί επικίνδυνα κοντά στα πλαϊνά τοιχώματα του στομίου. Αντίθετα, σημάδεψε λίγο έκκεντρα. Γύρνα κατόπιν με σταθερές κινήσεις το ανοιχτήρι μέχρι το σημείο που να μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πρώτη σκάλα. Αν έχεις επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο, ξεβίδωσε μια-δυο βόλτες.

Αφαίρεση φελλού. Κρατώντας με το ένα χέρι την πρώτη σκάλα πάνω στο χείλος του μπουκαλιού, άρχισε να σηκώνεις αργά τη λαβή προς τα πάνω. Σε κάθε περίπτωση, έλεγξε και -αν χρειαστεί- διόρθωσε τις κινήσεις σου, έτσι ώστε ο φελλός να ανεβαίνει σε κατακόρυφη θέση, χωρίς να λυγίζει. Συνέχισε κατόπιν με τη δεύτερη σκάλα, προσέχοντας πάντα να επιτύχεις κατακόρυφη εξαγωγή του φελλού, και αφαίρεσε τον φελλό εντελώς. Μην ξεχάσεις να σκουπίσεις τυχόν υπολείμματα…

Ευτυχή ατυχήματα. Ακόμα και οι πιο λεπτεπίλεπτοι χειρισμοί δεν μπορούν κάποιες φορές να αποτρέψουν την καταστροφή! Αν ο φελλός κοπεί στη μέση, αφαίρεσε το πάνω κομμάτι και βάλε τη σπείρα σε αυτό που έχει απομείνει στο στόμιο, αφαιρώντας ταυτόχρονα την προστατευτική κάψουλα τελείως για καλύτερο χειρισμό της «επέμβασης». Με αργές και απαλές κινήσεις τράβα τον φελλό προς τα πάνω, χωρίς να χρησιμοποιήσεις όμως τις σκάλες του ανοιχτηριού, αλλά κρατώντας το αντιθέτως σε σχήμα «Τ». Αν ο φελλός έχει θρυμματιστεί στο κέντρο, βάλε τη σπείρα στην άκρη που είναι στην καλύτερη κατάσταση και προσπάθησε να τον αφαιρέσεις κρατώντας το ανοιχτήρι κοντά στα τοιχώματα. Αν ο φελλός τελικά διαλυθεί, μόνη λύση είναι η μετάγγιση του κρασιού σε καράφα, με τη βοήθεια ενός χωνιού με μεταλλική σήτα. Οποιουδήποτε είδους φιλτράρισμα του κρασιού απαγορεύεται διά ροπάλου. Στη χειρότερη, αφαίρεσε απλώς τα υπολείμματα του φελλού μέσα από το ποτήρι σου με ένα κουταλάκι…