Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει σύντομα με νομοθετικές παρεμβάσεις, αφενός στην ενοποίηση των ελεγκτικών υπηρεσιών και αφετέρου στην εκχώρηση ενισχυμένων εξουσιών για τους ελέγχους των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν διαφορετικό πεδίο δράσης, αλλά με κοινό στόχο την προστασία του καταναλωτή. Αυτοί λειτουργούν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με τη Διεύθυνση Προστασίας και τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και τη Διεύθυνση Μετρολογίας και στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας στο πλαίσιο των κλαδικών της διευθύνσεων.
Επιδίωξη του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως αναφέρει το Έθνος, είναι να δημιουργήσει ένα ενιαίο κέντρο ελέγχου όπου θα επιτυγχάνεται με καλύτερο τρόπο ο συντονισμός των υπαλλήλων. Ταυτόχρονα θα εξαλειφθούν οι επικαλύψεις αλλά και οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι σε μία επιχείρηση για τον ίδιο σκοπό.
Πέραν αυτών, η πολιτική ηγεσία θα διευρύνει τις ελεγκτικές αρμοδιότητες προκειμένου να ενισχυθεί ο αυτεπάγγελτος ή μη έλεγχος των παραβιάσεων του νόμου για την προστασία των καταναλωτών (Νόμος 2251).
Ο έλεγχος αθέμιτων εμπορικών πρακτικών μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αποτελεσματικός εάν η διεξαγωγή του δεν υπόκεινται στους περιορισμούς της νομοθεσίας περί φορολογικού, τραπεζικού, χρηματιστηριακού και επιχειρηματικού απορρήτου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ελέγχους που διεξάγουν το ΣΔΟΕ και η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς.