Την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, μίας περιοχής «δεμένης» με παγκόσμιους μύθους και πλούσια ιστορική και θρησκευτική παράδοση, προωθούν οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πενθήμερη διορθόδοξη συνάντηση που ξεκίνησε, χθες, στο Βόλο.
Υποδεχόμενος στο γραφείο του τις αντιπροσωπείες από τα Πατριαρχεία Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και της Εκκλησίας της Κύπρου, ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, υπογράμμισε την αξία του θρησκευτικού τουρισμού τόσο ως δυνατότητα πνευματικής ανάτασης όσο κι ως αναπτυξιακή προοπτική.
Ανακοίνωσε δε τη δημιουργία ειδικού εκκλησιαστικού και μοναστηριακού χάρτη της περιοχής, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Μητρόπολη και τους φορείς του τουρισμού, «που θα καθοδηγεί τον επισκέπτη και παράλληλα θα του δίνει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με γνήσιες μορφές της λαϊκής τέχνης και παράδοσης, όπως η αγιογραφία, η βυζαντινή μουσική και η αρχιτεκτονική».
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση του Βόλου, στο κέντρο της Ελλάδας, που ευνοεί την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και τη διασύνδεσή του με άλλους κοντινούς τόπους προσκυνήματος, όπως τα Μετέωρα.
«Θεωρούμε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, αλλά έχει τους δικούς του κανόνες, καθώς λειτουργεί με κριτήρια πίστης και όχι εμπορικής εκμετάλλευσης (…) Γι’ αυτό κι εμείς, ως δημοτική Αρχή, συνεργαζόμαστε πρωτίστως με την Εκκλησία για την ανάπτυξή του, καθώς αυτή είναι που θέτει το πλαίσιο και τους κανόνες της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Βόλου, Κερασία Μπαρτζιώκα.
«Κοινός στόχος είναι η προστασία των μνημείων, η διατήρηση του πνευματικού τους χαρακτήρα και ο σεβασμός της μοναστικής ζωής» σημείωσε η κ. Μπαρτζιώκα, η οποία συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα «Βόλος- Πήλιο και Μαγνησία: Ανάπτυξη του Θρησκευτικού- Προσκυνηματικού Τουρισμού» που διοργανώθηκε, σήμερα, στο Βόλο, με την ευκαιρία της φιλοξενίας των ξένων εκκλησιαστικών αντιπροσωπειών.
Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ η κ. Μπαρτζιώκα, ο Δήμος είχε φέτος παρουσία σε διάφορες εκθέσεις τουρισμού στη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μόσχα, όπου υλοποίησε και προωθητική δράση για το θρησκευτικό τουρισμό, και ήδη η όλη κινητοποίηση έχει αρχίσει ν’ αποφέρει καρπούς, με προσκυνητές από τη Ρωσία και χώρες των Βαλκανίων, που έχουν κοινό σημείο αναφοράς την ορθόδοξη πίστη, να έρχονται στο Βόλο.
Θρησκευτικοί προορισμοί στην Ι.Μ. Δημητριάδος
Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο υπεύθυνος Γραφείου Θρησκευτικού Τουρισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος, Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Αλεξόπουλος παρουσίασε τους θρησκευτικούς προορισμούς στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα δύο μοναστήρια της Παναγίας στον Αλμυρό, της Άνω και Κάτω Ξενιάς, με τις παλαιότατες εικόνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Παναγίας Ξενιάς αντίστοιχα, το τμήμα της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, προσφορά της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, μεγάλο τμήμα του λειψάνου του Αγίου Γεδεών του Καυκοσαλυβίτου και λείψανα πολλών αγίων
Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα μοναστήρια των Ταξιαρχών στον Άγιο Γεώργιο και του Προδρόμου στη Συκή, που συνδυάζουν αρχιτεκτονικά την παράδοση των μοναστηριών του Αγίου Όρους (τετράγωνα κτίσματα, στο κέντρο το καθολικό κ.λπ.) με τις σύγχρονες ανάγκες για επέκταση του λειτουργικού τους χώρου, αλλά και στο γραφικό χωριό του Αγίου Λαυρεντίου, όπου εκτός από την ιστορική Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που αποτελεί συνέχεια της μονής του Αγίου Ανδρέα, που είχαν ιδρύσει Αμαλφινοί μοναχοί κατά τον 10ο αιώνα, υπάρχει το προσκύνημα του Αγίου Νεομάρτυρα Αποστόλου, στο οποίο φυλάσσεται η τίμια κάρα του Αγίου.
Ένας ακόμη προορισμός για τους προσκυνητές είναι η ιερά μονή Αγίου Γερασίμου στη Μακρυνίτσα, ενώ στο Πήλιο, στολίδια αρχιτεκτονικής και διακόσμησης αποτελούν επίσης οι ναοί των πηλιορείτικων χωριών, όπως στις Μηλιές, τον Κισσό και τη Ζαγορά.
Στην περιοχή της Αγιάς, που υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Δημητριάδος, βρίσκεται η μονή του Προδρόμου στην Ανατολή, η ιερά μονή του Αγίου Παντελεήμονα και τα ασκηταριά των Αγίων Αναργύρων, ενώ πλούσια είναι τα προσκυνήματα και μέσα στην πόλη του Βόλου, ξεκινώντας από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου φυλάσσεται τμήμα του λειψάνου του Αγίου, προσφορά από το Μπάρι της Ιταλίας.
Στην παραλία της πρωτεύουσας της Μαγνησίας βρίσκεται ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, με τα σύγχρονα ψηφιδωτά, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εκκλησάκι- σπήλαιο της Παναγίας Τρύπας, όπου τιμάται η μνήμη των αγίων Φιλονίλα και Ζηναΐδα, που έζησαν οσιακά, προσφέροντας τις ιατρικές τους υπηρεσίες, αν όχι στο συγκεκριμένο σε κάποιο αντίστοιχο σπήλαιο της περιοχής.
Ο σεβασμός και η αγάπη των προσφύγων της Μικράς Ασίας για την Εκκλησία και το Θεό είναι αποτυπωμένος, όπως επισήμανε ο Αρχιμανδρίτης, στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Νέα Ιωνία, με το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο, ενώ η επίσκεψη σε πολλά άλλα προσκυνήματα θα μπορούσε να συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες στην ελληνική φύση (π.χ. πεζοπορία στη φύση της Μονής Φλαμουρίου, θαλάσσια κρουαζιέρα στο Τρίκερι ή τις Σποράδες, αρχαιολογικά ενδιαφέροντα στις πρωτοχριστιανικές βασιλικές της Νέας Αγχιάλου).