Μυστικές ομάδες στα social media όπου εργοδότες «ανέβαζαν» τα ονόματα εργαζομένων που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους ώστε να μην προσληφθούν από άλλες επιχειρήσεις καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης.
Όπως ανέφερε εργοδότες της περιοχής του έφτιαξαν έναν κλειστό λογαριασμό σε social media με τίτλο «Κυνηγημένοι» όπου αναφέρουν ονόματα εργαζομένων που τους έχουν κάνει καταγγελία προκειμένου να προειδοποιήσουν τους υπόλοιπους για να μην τους προσλάβουν.
«Αναλογιστείτε» προσέθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «ότι για τους περίπου 17.000 που αποτελούν το εργατικό δυναμικό του νομού Ημαθίας, αντιστοιχούν μόλις δύο επιθεωρητές εργασίας οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες».
Στην ανάγκη για περισσότερους ελέγχους αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι υπάρχει αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης αλλά στην ουσία, οι εργαζόμενοι απασχολούνται 10ωρα. «Είναι ενδεικτικό ότι στους πολλούς ελέγχους που κάναμε σε εργασιακούς χώρους, υπήρξε μόλις μία περίπτωση εργοδότη που δεν είχε σχετική παράβαση», είπε.
Η κ. Κωνσταντίνου, μίλησε και για την προσφυγή εργαζόμενου της περιοχής για την αμοιβή που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για άτομα κάτω των 25 χρόνων και η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και κάλεσε το κράτος να εφαρμόσει την απόφαση. Εκτίμησε, τέλος, ότι η ανεργία στην Κατερίνη ξεπερνάει το 25%, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός μακροχρόνια ανέργων που δεν δηλώνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για υποστελεχωμένες επιθεωρήσεις εργασίες και μεγάλο αριθμό αδήλωτης εργασίας μίλησε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου, σημειώνοντας ότι από τα 13.000 άτομα που απαρτίζουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, τα 7.400 είναι εγγεγραμμένα ως άνεργα.