Στον πρώην πρόεδρο της Μοζαμβίκης Χοακίμ Αλμπέρτο Τσισάνο θα απονείμει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών», που δίνεται για 3η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του θεσμού του 6ου New York Times Athens Democracy Forum, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Ο Χοακίμ Τσισάνο διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία της Μοζαμβίκης, και κατόπιν ως Πρόεδρος της Μοζαμβίκης έθεσε τέρμα στον 16ετή πόλεμο που μάστιζε την χώρα του. Σφράγισε με τη στάση και το έργο του την εδραίωση της δημοκρατίας στην Μοζαμβίκη, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση του συντάγματος που οδήγησε την αφρικανική αυτή χώρα στο πολυκομματικό σύστημα και στην ανοικτή αγορά.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα απονείμει το βραβείο στον πρώην Πρόεδρο της Μοζαμβίκης Joaquim Chissano και Πρόεδρο του ομώνυμου Ιδρύματος, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, αμέσως μετά την εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου New York Times Athens Democracy Forum.
Το βραβείο αποτελεί μία πρωτοβουλία του Γιώργου Καμίνη, που θεσμοθετήθηκε από τον δήμο Αθηναίων το 2016 και απονέμεται κάθε χρόνο περί την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας. Με το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, ο δήμος Αθηναίων τιμά άτομα ή οργανισμούς με διεθνές κύρος και αναγνώριση, που το έργο, η δουλειά αλλά και η ηθική τους ακεραιότητα, προασπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 1ο Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών είχε απονεμηθεί το 2016 στον Kenneth Roth, εκτελεστικό διευθυντή του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Human Rights Watch, ενώ 2ο Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών απονεμήθηκε το 2017 στον πρώην Πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες.
Το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών θα απονεμηθεί με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 6ου Φόρουμ Δημοκρατίας της Αθήνας – 6th New York Times Athens Democracy Forum, από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2018, το οποίο διοργανώνεται από τους «New York Times» σε συνεργασία με το Ταμείο Δημοκρατίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την εφημερίδα «Η Καθημερινή» και τον δήμο Αθηναίων. Στο συνέδριο επιφανείς πολιτικοί, επιχειρηματίες, ηγέτες, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί συμμετέχουν σε ένα ανοιχτό διάλογο για τις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φιλελεύθερη δημοκρατία, οι θεσμοί και το οικονομικό μας σύστημα.
Όπως εξηγεί ο δήμος Αθηναίων, το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών, φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε από τη διεθνούς φήμης πολυβραβευμένη σχεδιάστρια Έλενα Βότση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μετάλλιο δύο όψεων, το οποίο στη μία πλευρά αποτυπώνει τη δύναμη του «Δήμου», του πλήθους των πολιτών, όπου ενωμένοι έχουν τη δύναμη για τα μεγάλα και τα σπουδαία, με τον άνθρωπο στο επί-κέντρο. Στη δεύτερη όψη, χαράσσεται ο χάρτης (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) εστιάζοντας όμως στην Αρχαία Αγορά, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Ποιος είναι ο Χοακίμ Τσισάνο (Joaquim Alberto Chissano)
Γεννήθηκε το 1939, στην επαρχία Malehice της Γάζας της Μοζαμβίκης, και ως νεαρός άνδρας, ο Joaquim Alberto Chissano ήταν ήδη πολιτικά ενεργός στη μητρική του Μοζαμβίκη, τότε πορτογαλική αποικία. Όταν πήγε στην Πορτογαλία για να σπουδάσει ιατρική το 1961, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω των διασυνδέσεων του και ζήτησε καταφύγιο στη Γαλλία. Το 1962 ταξίδεψε στην Τανζανία και έγινε ιδρυτικό μέλος του Μετώπου Απελευθέρωσης της Μοζαμβίκης (FRELIMO). Ο Chissano διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο στις διαπραγματεύσεις του 1974 σχετικά με την ανεξαρτησία της Μοζαμβίκης, μεταξύ του FRELIMO και της πορτογαλικής κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης. Όταν η Μοζαμβίκη έγινε ανεξάρτητη στις 25 Ιουνίου 1975, ο Chissano διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών. Με τον τραγικό θάνατο του Προέδρου Samora Machel το 1986, ο Chissano εκλέχτηκε ως διάδοχός του.
Έκανε θετικές κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση του συντάγματος του 1990 που οδήγησε τη Μοζαμβίκη στο πολυκομματικό σύστημα και στην ανοικτή αγορά. Ο Chissano διεξήγαγε επίσης επιτυχείς διαπραγματεύσεις με πρώην αντάρτες, βάζοντας ένα τέλος σε 16 χρόνια αποσταθεροποιητικού πολέμου το 1992. Το 1994 κέρδισε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην ιστορία της χώρας του και επανεκλέχθηκε το 1999. Παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα του επέτρεπε να επανεκλεγεί, αποφάσισε οικειοθελώς να μην είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2004.
Μεταξύ των πολλών υψηλών θέσεων που κατείχε ο Chissano, διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Ανάπτυξης της Μεσημβρινής Αφρικής (SADC) και Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης. Μετά τη συνταξιοδότησή του, διορίστηκε απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη διάσκεψη κορυφής του 2005 για την επανεξέταση της εφαρμογής της Διακήρυξης της Χιλιετίας, καθώς και του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Γουινέα Μπισσάου και των πληγέντων LRA, και από τον Ιούνιο του 2009 ως Διαμεσολαβητής της SADC για τη Μαδαγασκάρη. Διετέλεσε επίσης μέλος της επιτροπής των Σοφών που αναπτύχθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις πρώτες πολυμερείς δημοκρατικές εκλογές στη χώρα αυτή.
Επί του παρόντος, είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Joaquim Chissano, το οποίο στοχεύει στη προώθηση της ειρήνης, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και το πολιτισμό, και του Αφρικανικού Φόρουμ των πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικής. Ο Chissano είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος των Ειρηνευτικών Πάρκων, της Λέσχης της Μαδρίτης, του προγράμματος Hunger Project και της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων. Είναι Πρέσβης Καλής Θέλησης για την Πρεσβεία της Νεολαίας της CPLP (Χώρες ομιλούσες τη Πορτογαλική) και την Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Σύμπραξη.
Ο Πρόεδρος Chissano είναι επίσης μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Επισιτιστική Χημεία, μέλος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τις Κλιματικές Υπηρεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, μέλος της Ομάδας Διακεκριμένων Προσώπων της UNCTAD, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Παγκόσμιας Ανάπτυξης το Ίδρυμα Melinda & Gates, Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Εμπιστευμάτων του Φόρουμ για την Παιδική Πολιτική της Αφρικής και μέλος της Ειδικής Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη Διεθνή Διάσκεψη για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη (ICPD).