«Οι πολιτικοί και ακόμη περισσότερο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είναι ευπρόσδεκτοι στην 77η ΔΕΘ, ωστόσο θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης και να μην δείχνει η Θεσσαλονίκη “στρατοκρατούμενη”», επισήμανε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στο πλαίσιο ειδικής σύσκεψης που συγκάλεσε στο νέο δημαρχιακό μέγαρο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παραγωγικών τάξεων.
«Οι πολιτικοί είναι σαφώς ευπρόσδεκτοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης και πιο ευπρόσδεκτος από όλους ο πρωθυπουργός», δήλωσε αρχικά ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας με τη λήξη της σύσκεψης: «Συμφωνήσαμε όλοι τα εγκαίνια της έκθεσης να αποκτήσουν ξανά πανηγυρικό και οικονομικό χαρακτήρα και να μην γίνουν πεδίο αντιδράσεων.
Επίσης, συμφωνήσαμε στη συγχώνευση ΔΕΘ – HELEXPO σε έναν φορέα και στη δημιουργία νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στην πόλη και περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία να μας πει τις προτάσεις της».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) και τέως πρόεδρος της HELEXPO, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, από την πλευρά του πρόσθεσε: «Να ξαναγίνει η ΔΕΘ μία γιορτή πανηγυρικού χαρακτήρα και να συζητηθεί η κατασκευή νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου».
Στόχος της σύσκεψης ήταν να βρεθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης την περίοδο της έκθεσης, καθώς οι αρμόδιοι φορείς θέλουν να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα, που σημειώθηκαν σε προηγούμενες διοργανώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, πρότεινε να γίνουν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, η ομιλία του πρωθυπουργού στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μέσα στην ίδια ημέρα. «Είναι καλοδεχούμενος ο πρωθυπουργός, αλλά να έρθει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνουν επεισόδια. Να περάσουμε ένα ήσυχο διήμερο γιατί δεν αντέχει άλλο η αγορά», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.
Με αφορμή την έλευση του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη επί σειρά ετών πραγματοποιούνται συλλαλητήρια, πορείες και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς.
Στη διάρκεια της σύσκεψης και κατά τη συζήτηση για τις διαδηλώσεις σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο, μεταξύ του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Χρήστου Μάμαλη, και του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, Γιάννη Μανδρίνου.