Ένα οδοιπορικό στην Πλατεία Συντάγματος, το κεντρικό σημείο των συχνά βίαιων διαδηλώσεων στα χρόνια του μνημονίου, όπως γράφει, πραγματοποίησε το πρακτορείο Reuters.
Μεταξύ 2010 και 2015, σημειώνει το Reuters, η πλατεία Συντάγματος ήταν το κεντρικό σημείο οργισμένων και συχνά βίαιων διαδηλώσεων από χιλιάδες Έλληνες ενάντια στα μέτρα λιτότητας.
Οκτώ χρόνια αργότερα, o μόνος κρότος που ακούγεται στην πλατεία είναι αυτός που παράγουν οι ρόδες από τις βαλίτσες οι χιλιάδες τουρίστες.
Αλλά για εκατοντάδες ανθρώπους που δουλεύουν εκεί κοντά, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας παραμένουν ζωντανές στη μνήμη τους.
Υπήρχαν φορές που οι βουλευτές ψήφιζαν τους νόμους της λιτότητας υπό τον ήχο χειροβομβίδων και κρότου, καθώς οι συγκρούσεις μετέτρεπαν την πλατεία σε πεδίο μάχης με καπνογόνα, σπασμένα μάρμαρα και φλεγόμενους κάδους απορριμμάτων.
Ο Χρήστος Παπαγεωργίου έχει δει το περίπτερό του να γκρεμίζεται και καθώς προσπαθούσε να το σώσει με έναν πυροσβεστήρα.
Λέει ότι τα πράγματα έχουν τώρα σε μεγάλο βαθμό ηρεμήσει παρότι η πλατεία παραμένει το αγαπημένο πεδίο των ελλήνων διαδηλωτών.
«Τότε έμοιαζε με ζώνη πολέμου. Φοβόμασταν στ’ αλήθεια για τις ζωές μας» λέει στο Reuters και ανακαλεί στη μνήμη του ότι είχε αναγκαστεί επί τρεις ημέρες να κοιμηθεί μέσα στο περίπτερό του.
«Είχαμε μπλοκαριστεί μεταξύ των ΜΑΤ και των διαδηλωτών, φορούσαμε αντιασφυξιογόνες μάσκες και είχαμε πυροσβεστήρες για να είμαστε σίγουροι ότι το περίπτερο δεν θα τυλιχθεί στις φλόγες».
Απέναντι από την πλατεία ο Αλέξανδρος Αλιούσης 28 ετών, ιδιοκτήτης ενός άλλου περιπτέρου διηγείται μια ανάλογη ιστορία: «Όλα ήταν σπασμένα. Ήρθα να το δω και έβαλα τα κλάματα. Σε πονάει όταν ξαφνικά βλέπεις να γίνονται σκουπίδια όλα όσα έχεις», λέει ο Αλιούσης που είχε τραυματιστεί προσπαθώντας να αποφύγει μία βόμβα μολότοφ.